Recept i priprema /

Kako se priprema grah s kiselim zeljem?

Image

Ovaj recept za grah s kiselim zeljem je gusta kaša koja se može poslužiti kao glavno jelo ili prilog.

9.7.2022.
11:28
VOYO logo

Grah s kiselim zeljem se može aromatizirati slaninom ili drugim dimljenim mesom. Kako se priprema grah s kiselim zeljem?

Sastojci za grah s kiselim zeljem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • pola kg bijelog velikog graha
  • pola kg kiselog zelja, isprati i ocijediti
  • pola kg slanine narezane na kockice
  • nasjeckana glavica luka
  • češanj mljevenog češnjaka
  • šalica brašna
  • sol po ukusu
  • 1/2 žličice papra
  • 1/4 žličice ljute ili slatke paprike po ukusu

Grah s kiselim zeljem priprema:

Grah operite i potopite preko noći u vodi. Kada je spreman za kuhanje, ocijedite i isperite grah, a zatim ga prebacite u veliki lonac s vodom. Zakuhajte, skinite pjenu koja ispliva na površinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjite vatru i pirjajte nepoklopljeno oko 2 sata ili dok ne omekša po potrebi dolivajući još vode. Dodajte kiselo zelje i nastavite kuhati. Pirjajte slaninu i luk u velikoj tavi dok se sa slanine ne istopi masnoća. Šupljastom žlicom izvadite slaninu i luk i umiješajte ih u kiselo zelje i grah zajedno s češnjakom. U mast od slanine dodajte brašno, sol, papar i papriku, neprestano miješajući da ne zagori, dok zaprška ne porumeni.

Maknite s vatre i polako dodajte 2 šalice hladne vode, neprestano miješajući dok ne postane glatko. Dodajte kiselom zelju i grahu, dobro promiješajte. Kuhajte 20 minuta. Ako je pregusto, dodajte još vode. Ako je prerijetko, kuhajte duže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo