Grah s kiselim zeljem se može aromatizirati slaninom ili drugim dimljenim mesom. Kako se priprema grah s kiselim zeljem?
Sastojci za grah s kiselim zeljem:
- pola kg bijelog velikog graha
- pola kg kiselog zelja, isprati i ocijediti
- pola kg slanine narezane na kockice
- nasjeckana glavica luka
- češanj mljevenog češnjaka
- šalica brašna
- sol po ukusu
- 1/2 žličice papra
- 1/4 žličice ljute ili slatke paprike po ukusu
Grah s kiselim zeljem priprema:
Grah operite i potopite preko noći u vodi. Kada je spreman za kuhanje, ocijedite i isperite grah, a zatim ga prebacite u veliki lonac s vodom. Zakuhajte, skinite pjenu koja ispliva na površinu.
Smanjite vatru i pirjajte nepoklopljeno oko 2 sata ili dok ne omekša po potrebi dolivajući još vode. Dodajte kiselo zelje i nastavite kuhati. Pirjajte slaninu i luk u velikoj tavi dok se sa slanine ne istopi masnoća. Šupljastom žlicom izvadite slaninu i luk i umiješajte ih u kiselo zelje i grah zajedno s češnjakom. U mast od slanine dodajte brašno, sol, papar i papriku, neprestano miješajući da ne zagori, dok zaprška ne porumeni.
Maknite s vatre i polako dodajte 2 šalice hladne vode, neprestano miješajući dok ne postane glatko. Dodajte kiselom zelju i grahu, dobro promiješajte. Kuhajte 20 minuta. Ako je pregusto, dodajte još vode. Ako je prerijetko, kuhajte duže.