Kuharica / Recept za pripremu goveđeg temeljca

Image
Foto: Pixabay

Domaći goveđi temeljac lako je napraviti s pečenim goveđim kostima uz povrće, vodu i začinsko bilje. Prema receptu goveđi temeljac se može skuhati za samo 30 minuta.

15.9.2022.
13:09
Pixabay
VOYO logo

Goveđi temeljac možete napraviti s različitim goveđim kostima poput vratnih kostiju, potkoljenica ili rebara. Uz kosti u temeljac možete staviti i malo mesa.

Sastojci potrebni za pripremu goveđeg temeljca su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 kg goveđih kostiju
  • 2 srednje glavice luka, narezane na četvrtine
  • 2 velike mrkve, narezane na komade
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • žlica sosa od rajčice
  • 3,5 l vode
  • 2 manja lovorova lista
  • 3 do 4 grančice peršina
  • nekoliko zrna crnog papra
  • 2 grančice suhog timijana

Upute za pripremu goveđeg temeljca:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite kosti i komade govedine u veliku tavu za pečenje s lukom, mrkvom i celerom. Prelijte maslinovim uljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite otprilike 30 minuta, okrećući nekoliko puta da govedina ravnomjerno porumeni. Prebacite govedinu i povrće u lonac i ostavite sa strane.

Izlijte višak masnoće iz posude za pečenje i stavite je na srednju vatru. Dodajte pastu od rajčice i kuhajte, miješajući, 2 minute. Dodajte 2 šalice vode i pustite da zavrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte smjesu paste od rajčice u temeljac, zajedno s preostale 3 litre vode. Ako tekućina ne pokriva sasvim kosti, dodajte još malo vode.

Dodajte lovorov list, grančice peršina, papar u zrnu i timijan. Stavite temeljac na srednje jaku vatru i zakuhajte. Skinite sav pjenasti ostatak s vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjite temperaturu i kuhajte 3 do 4 sata. Procijedite kroz cjedilo u veliku zdjelu. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne ohladi a zatim uklonite masnoću s površine.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo