Goveđi temeljac možete napraviti s različitim goveđim kostima poput vratnih kostiju, potkoljenica ili rebara. Uz kosti u temeljac možete staviti i malo mesa.
Sastojci potrebni za pripremu goveđeg temeljca su:
- 2 kg goveđih kostiju
- 2 srednje glavice luka, narezane na četvrtine
- 2 velike mrkve, narezane na komade
- 2 žlice maslinovog ulja
- žlica sosa od rajčice
- 3,5 l vode
- 2 manja lovorova lista
- 3 do 4 grančice peršina
- nekoliko zrna crnog papra
- 2 grančice suhog timijana
Upute za pripremu goveđeg temeljca:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite kosti i komade govedine u veliku tavu za pečenje s lukom, mrkvom i celerom. Prelijte maslinovim uljem.
Pecite otprilike 30 minuta, okrećući nekoliko puta da govedina ravnomjerno porumeni. Prebacite govedinu i povrće u lonac i ostavite sa strane.
Izlijte višak masnoće iz posude za pečenje i stavite je na srednju vatru. Dodajte pastu od rajčice i kuhajte, miješajući, 2 minute. Dodajte 2 šalice vode i pustite da zavrije.
Dodajte smjesu paste od rajčice u temeljac, zajedno s preostale 3 litre vode. Ako tekućina ne pokriva sasvim kosti, dodajte još malo vode.
Dodajte lovorov list, grančice peršina, papar u zrnu i timijan. Stavite temeljac na srednje jaku vatru i zakuhajte. Skinite sav pjenasti ostatak s vrha.
Smanjite temperaturu i kuhajte 3 do 4 sata. Procijedite kroz cjedilo u veliku zdjelu. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne ohladi a zatim uklonite masnoću s površine.