Gljive na tavi pripremljene na ovaj način možete konzumirati samostalno ili ih koristiti kao prilog drugom jelu.
Ovo su sastojci potrebni za pripremu gljiva na tavi:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 50 dkg gljiva prema izboru
- 2 žlice vode
- 3 do 4 žlice maslaca
- 2 žlice mljevene ljutike
- 1 žlica nasjeckanog lišća timijana
- 1 žlica nasjeckanog vlasca
- 1 češnja češnjaka mljevenog
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema gljiva na tavi:
Da napravite gljive na tavi, zagrijte svoju najveću tavu, po mogućnosti od lijevanog željeza, na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje i pričekajte 30 sekundi. Dodajte gljive i vodu i kuhajte bez miješanja ili miješanjem samo jednom ili dvaput, dok gljive ne postanu hrskave na rubovima i zlatne, oko 8 minuta ili možda čak 12 minuta, ovisno o vrsti gljive.
Maknite tavu s vatre, umiješajte maslac, ljutiku, timijan, vlasac, i češnjak, i miješajte samo dok se maslac ne otopi. Začiniti po ukusu solju i paprom. Upravo ste pripremili gljive na tavi.