Često možete uočiti bocu ekstra djevičanskog maslinovog ulja pohranjenu uz štednjak ili pećnicu. Naravno, to je zgodno mjesto za čuvanje ulja jer je nadohvat ruke, ali toplina oštećuje ulje, skraćujući mu životni vijek. Svježina je ključna kada je u pitanju ekstra djevičansko maslinovo ulje. Gdje držati maslinovo ulje?
Kada je riječ o maslinovom ulju, postoje četiri čimbenika koja utječu na okus i rok trajanja. Prvi je svjetlo. Izlaganje maslinovog ulja svjetlu se mora svesti na minimum ili eliminirati u svakom trenutku.
Sljedeći je vrijeme. Vrijeme od ubiranja maslina do zgnječenja mora biti što kraće. A kada jednom otvorite svoje ulje preporuka je da se potroši u roku od tri do šest mjeseci.
Za pravilno čuvanje maslinovog ulja važna je i temperatura. Maslinovo ulje treba čuvati na temperaturi od 19 do 23°C. I na kraju maslinovo ulje se mora držati zatvoreno kako bi se spriječio dolazak kisika.
Mjesto gdje je najbolje držati maslinovo ulje - podalje od izravnog svjetla, najbolje u tamnom ormariću ili skladištu.