Francusku salatu je 1860-ih izumio Lucien Olivier, belgijski kuhar poznatog moskovskog restorana. Njegov pomoćnik je jednog dana uspio rekonstruirati recept. Ova salata je stekla posebnu slavu u Francuskoj pa se stoga zove francuska salata. Kako se priprema francuska salata s rižom?
Sastojci potrebni za pripremu francuske salate s rižom su:
- 300 grama riže
- 100 grama krumpira
- 100 grama kiselih krastavaca
- 50 grama graška
- 50 grama mrkve
- sol
- majoneza.
Priprema francuske salate s rižom:
Iako se francuska salata s rižom razlikuje od tradicionalne francuske salate, postupak pripremanja je gotovo isti.
Naprije stavite kuhati rižu stavite u lonac s vodom i poklopite. Pustite da riža prokuha i kuhajte 10 minuta. Skinite poklopac sa posude i ostavite da riža odstoji 10 minuta.
Krumpir ogulite, mrkvu očistite i narežite na sitne kockice. Sve prokuhajte. Zasebno prokuhajte i grašak u slanoj vodi. Francuska salata s rižom je najukusnija kada je povrće mekano, stoga kuhajte povrće dok ne omekša. Kada je sve kuhano, procijedite i stavite u posudu te pomiješajte s majonezom. Začinite sa soli i paprom prema ukusu.
Francuska salata s rižom je gotova i spremna za posluživanje nakon što se ohladi u hladnjaku najmanje 1 sat.