Prije početka procesa flambiranja mesa pripremite svu opremu i potrebne sastojke. Za flambiranje mesa koristite liker koji do 80% alkohola po volumenu. Za flambiranje mesa vrhunski kuhari kažu da je najbolje rješenje konjak. Likeri voćnog okusa također su omiljeni.
Hladni alkohol se neće zapaliti, stoga je važno da prije zagrijete rakiju, konjak ili liker u loncu, sve dok se oko rubova ne počnu stvarati mjehurići. Optimalna temperatura je oko 130 stupnjeva Celzijevih. Prije flambiranja mesa moći ćete vidjeti kako se para diže iz alkoholnih tekućina.
Još jedan vrijedan savjet kod flambiranja mesa je da nikada ne ulijevate liker iz boce u tavu koja je blizu otvorenog plamena. Plamen može pratiti mlaz alkohola u bocu i uzrokovati eksploziju.
Nakon što dodate alkohol u tavu, nemojte odgađati paljenje. Ne želite da meso apsorbira sirovi alkohol i zadrži neugodan okus. Pustite da se meso kuha dok plamen ne nestane. Ako želite zadržati dio okusa alkohola, poklopite plamenu posudu da ugasite plamen ili dodajte još vina ili temeljca.