Najbolje lazanje su ovdje! Ovo su fine lazanje s bogatim mesnim umakom i kremastim bijelim umakom od parmezana, uz savršenu količinu mozzarelle! Evo kako se priprema.
Sastojci za pripremu finih lazanja:
- žlica maslinovog ulja
- glavica luka sitno nasjeckana
- mrkva, sitno narezana
- 4 češnja češnjaka, mljevena
- 1 kg mljevenog mesa - kombinacija govedine i svinjetine
- 70 dkg pasirane rajčice
- 40 dkg rajčica
- 3 pune žlice paste od rajčice
- 2 goveđe ili povrtne kocke za temeljac
- žličica sušenog origana i bosiljka
- pola žličice šećera, po želji
- sol i papar, začinite po svom ukusu
Bijeli umak bešamel:
- 4 žlice maslaca
- 30 g brašna
- 400 ml mlijeka
- šalica svježe nasjeckanog parmezana
Lazanje:
- 375 grama svježih listova lazanja
- 500 grama svježeg sira mozzarella, nasjeckanog
- 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
Fine lazanje – priprema:
Za početak pripreme recepta za fine lazanje zagrijte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri, zatim dodajte luk i mrkvu i kuhajte 8-10 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte oko 1 minutu dok ne zamiriše. Dodajte govedinu i svinjetinu i kuhajte lomeći vrhom žlice dok ne porumeni. Ulijte pasiranu rajčicu, zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, zdrobljene kocke i sušeno začinsko bilje. Dobro promiješajte da se sjedini i pustite da lagano kuha. Začinite željenom količinom soli i papra i po potrebi šećerom. Poklopite i kuhajte oko 20-30 minuta uz povremeno miješanje dok se umak malo ne zgusne i meso omekša. Sol, papar i sušeno bilje prilagodite svom ukusu.
Bijeli umak od parmezana:
U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri kako biste pripremili umak za fine lazanje recept. Skinite s vruće ploče, dodajte brašno i miješajte oko 30 sekundi, ili dok se dobro ne sjedini. Vratite lonac na štednjak, smanjite vatru na nisku i polako umiješajte 1 šalicu mlijeka dok se dobro ne sjedini. Nakon što se dobro izmiješa, dodajte preostalo mlijeko u koracima od 1 šalice, sve dok ne potrošite svo mlijeko. Pojačajte vatru na srednju i nastavite kuhati umak uz povremeno miješanje dok se ne zgusne. Dodajte parmezan i maknite s vatre. Začinite soli i paprom i miješajte dok se sir ne otopi.
Sastavljanje lazanja:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Žlicom stavite oko šalice mesnog umaka na dno posude za pečenje, a zatim pokrijte listovima za lazanje. Stavite 2 šalice mesnog umaka, šalicu bijelog umaka i polovinu sira mozzarella. Ponovite slojeve. Posljednji sloj listova za lazanje prelijte preostalim mesnim umakom i bijelim umakom i pospite preostalim sirom mozzarella. Pecite 25 minuta. Ukrasite peršinom i pustite fine lazanje da odstoje oko 10 minuta prije rezanja i posluživanja.