Recept i priprema /

Recept kako pripremiti fine domaće lazanje

Image
Foto: Pixabay

Želite pripremiti ukusan i obilan recept za cijelu obitelj? Ovaj recept za fine lazanje je savršen za vas. Saznajte kako pripremiti fine lazanje recept.

16.9.2022.
15:18
Pixabay
VOYO logo

Najbolje lazanje su ovdje! Ovo su fine lazanje s bogatim mesnim umakom i kremastim bijelim umakom od parmezana, uz savršenu količinu mozzarelle! Evo kako se priprema.

Sastojci za pripremu finih lazanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • žlica maslinovog ulja
  • glavica luka sitno nasjeckana
  • mrkva, sitno narezana
  • 4 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 kg mljevenog mesa - kombinacija govedine i svinjetine
  • 70 dkg pasirane rajčice
  • 40 dkg rajčica
  • 3 pune žlice paste od rajčice
  • 2 goveđe ili povrtne kocke za temeljac
  • žličica sušenog origana i bosiljka
  • pola žličice šećera, po želji
  • sol i papar, začinite po svom ukusu

Bijeli umak bešamel:

  • 4 žlice maslaca
  • 30 g brašna
  • 400 ml mlijeka
  • šalica svježe nasjeckanog parmezana

Lazanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 375 grama svježih listova lazanja
  • 500 grama svježeg sira mozzarella, nasjeckanog
  • 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina

Fine lazanje – priprema:

Za početak pripreme recepta za fine lazanje zagrijte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri, zatim dodajte luk i mrkvu i kuhajte 8-10 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte oko 1 minutu dok ne zamiriše. Dodajte govedinu i svinjetinu i kuhajte lomeći vrhom žlice dok ne porumeni. Ulijte pasiranu rajčicu, zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, zdrobljene kocke i sušeno začinsko bilje. Dobro promiješajte da se sjedini i pustite da lagano kuha. Začinite željenom količinom soli i papra i po potrebi šećerom. Poklopite i kuhajte oko 20-30 minuta uz povremeno miješanje dok se umak malo ne zgusne i meso omekša. Sol, papar i sušeno bilje prilagodite svom ukusu.

Bijeli umak od parmezana:

U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri kako biste pripremili umak za fine lazanje recept. Skinite s vruće ploče, dodajte brašno i miješajte oko 30 sekundi, ili dok se dobro ne sjedini. Vratite lonac na štednjak, smanjite vatru na nisku i polako umiješajte 1 šalicu mlijeka dok se dobro ne sjedini. Nakon što se dobro izmiješa, dodajte preostalo mlijeko u koracima od 1 šalice, sve dok ne potrošite svo mlijeko. Pojačajte vatru na srednju i nastavite kuhati umak uz povremeno miješanje dok se ne zgusne. Dodajte parmezan i maknite s vatre. Začinite soli i paprom i miješajte dok se sir ne otopi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastavljanje lazanja:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Žlicom stavite oko šalice mesnog umaka na dno posude za pečenje, a zatim pokrijte listovima za lazanje. Stavite 2 šalice mesnog umaka, šalicu bijelog umaka i polovinu sira mozzarella. Ponovite slojeve. Posljednji sloj listova za lazanje prelijte preostalim mesnim umakom i bijelim umakom i pospite preostalim sirom mozzarella. Pecite 25 minuta. Ukrasite peršinom i pustite fine lazanje da odstoje oko 10 minuta prije rezanja i posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo