Nemate više ideje koje kolače pripremati? Dosta vam je suvremenih, kremastih kolača? Ako je odgovor da, fina pita od maka pravi je odabir. Naime, fina pita od maka starinski je recept koji je poznat već desetljećima i kojeg pripremaju naši preci.
Fina pita od maka ima biskvit i kremu.
Za biskvit vam treba:
- 150 grama šećera
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 10 dcl ulja
- 10 dcl vode
- 300 grama glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 2-4 kapi ruma
- 2-4 kapi limunova soka
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 150 grama šećera
- 200 grama maka (mljeveni)
- 3 žlice griza (pšenični)
- 50 grama margarina
- Pola limunove korice (naribane)
Prvo pripremite biskvit. Izmiksajte jaja, šećer i vanilin šećer do pjenaste strukture. Zatim dodajte ostale sastojke. Sve dobro promiješajte, podijelite na dva dijela. Prvi dio ulijte u lim i stavite da se 15 minuta peče na 180 stupnjeva. Za to vrijeme pripremite kremu tako da mlijeko stavite grijati na laganu vatru, a suhe sastojke pomiješajte. Kada mlijeko zavri, dodajte suhe sastojke i sve zajedno miješajte. Ostaviti da se ohladi 5 minuta te dodajte margarin. Kremu preliti preko polu ispečenog biskvita. Drugi dio biskvita izlijte preko kreme i stavite da se sve zajedno peče još 30 minuta na 160 stupnjeva.
Fina pita od maka može se poslužiti već nakon svega par minuta, a za bolji okus ju pospite šećerom u prahu!