BISTE LI IH PROBALI? /

Ekološki prihvatljivo: Vafli s ličinkama umjesto maslacem

Image
Foto: Thinkstock

Belgijski vafli mogli bi postati ekološki prihvatljiviji s obzirom na to da znanstvenici sa Sveučilišta u Ghentu eksperimentiraju s mastima iz larvi kojima kane zamijeniti maslac u raznim slasticama

9.3.2020.
16:02
Thinkstock
VOYO logo

Tvrde da je upotreba masnoća od insekata održivija od mliječnih proizvoda te kažu da bi ona mogla biti prilično dobra zamjena za maslac u pecivima i slasticama. 

Odjeveni u bijele pregače belgijski znanstvenici ispiru ličinke crne vojničke muhe u zdjeli s vodom, potom ih stavljaju u mikser da bi se nakon miješanja stvorila glatka sivkasta masa, i na kraju uz pomoć aparata za centrifugiranje dobivaju 'maslac'. 

"Puno je pozitivnih elemenata ovdje", kazala je Daylan Tzompa Sosa, koja vodi i nadzire istraživanje. "Insekti su održiviji jer koriste manje zemlje od goveda, a i ne treba im toliko vode", kaže Tzompa Sosa, ponosno pokazujući svježe ispečeno pecivo s maslacem od larvi. 

Zajedno s kolegama znanstvenica je pripremila tri gotovo identične verzije vafla, kolača i keksa te ih je poslužila sudionicima istraživanja. Pripremili su tri inačice slastica - uobičajenu verziju s mliječnim maslacem, drugu verziju u kojoj je 25 posto maslaca zamijenjeno mašću larve crne vojničke muhe te treću u kojoj se nalazilo 50 posto mliječnog maslaca i 50 posto masti dobivene od insekata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da većinu sudionika, koji su unaprijed bili obaviješteni da bi keksi i vafli mogli sadržavati insektea, nisu odbili okus, tekstura, a ni izgled slastica. 

Znanstvenici su kazali da većina ispitanika nije zamijetila razliku u okusu kada je u kolač, umjesto maslaca dodana četvrtina masti ličinki. No zamijetili su neobičan okus kada im je ponuđena inačica s 50 posto maslaca i 50 posto masti od ličinki te su kazali da takvu slasticu ne bi kupili u slastičarnici. 

"Masnoća insekata sadrži laurinsku kiselinu, koja je probavljivija od maslaca. Usto, laurinska kiselina ima antibakterijski, antimikrobni i antimikotski učinak, što znači da može iz organizma ukloniti razne bezopasne viruse, bakterije ili gljivice", pojasnila je Tzompa Sosa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda rezultati istraživanja djeluju obećavajuće, još je prerano za zamjenu masnoća u pecivima i kolačima jer bi, kako kaže Joachim Schouteten sa Sveučilišta u Ghentu, "zbog proizvodnje u manjim razmjerima, cijena ovakvih slastica bila previsoka". 

Znanstvenici podsjećaju da i ostala hrana u kojoj se koriste kukci sadrži veliku količinu proteina, vitamina, vlakana i minerala. Takvu vrstu hrane smatraju ekološki prihvatljivijom i jeftinijom alternativom ostalim vrstama životinjskih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo