Recepti za pripremu jela u dutch oven posudi
Dutch oven ili nizozemska pećnica izvrsna je za sve tipove kuhanja. Može ići s ploče za kuhanje na pećnicu i obrnuto, a zahvaljujući svom teškom poklopcu, izvrsna je u zadržavanju vlage i topline, što ju čini savršenom za pripremu ukusnih večera. Postoje nizozemske pećnice od keramike, nehrđajućeg čelika i lijevanog željeza, a sve čine svoj posao besprijekorno.
Prvi dutch oven recept je za domaću pileću juhu. Sastojci potrebni da se napravi ova juha su:
2 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk
1 limenka nasjeckanog zelenog čilija
2 režnja češnjaka
1 jalapeno papričica
1 žličica mljevenog kima
1 limenka umaka od rajčice
1 limenka rajčice narezane na kockice
5 šalica pileće juhe
1 pile, narezano, skinuta koža
1/4 šalice mljevenog svježeg peršina
2 žličice soka od limete
1/4 žličice soli
1/4 žličice papra
Zdrobljeni tortilja čips
Naribani sir cheddar
Kako biste pripremili ovaj recept za dutch oven najprije u nizozemskoj pećnici zagrijte ulje na srednje jakoj vatri te pirjajte luk dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte čili, češnjak, jalapeno i kumin te kuhajte 1 minutu. Umiješajte umak od rajčice, rajčice i juhu. Zakuhajte i smanjite toplinu. Umiješajte piletinu. Kuhajte nepoklopljeno 10 minuta. Dodajte cilantro, sok od limete, sol i papar. Ovaj recept iz dutch ovena je gotov i spreman za posluživanje.
Sljedeći dutch oven recept su mahune s umakom od pistacija. Sastojci potrebni za ovaj recept pripremljen u dutch oven posudi su:
1 kilogram svježih zelenih mahuna
1 žličica soli
Pola šalice maslaca
Pola šalice pistacija
1 šalica evaporiranog mlijeka
Kako biste pripremili ovaj dutch oven recept najprije stavite zeleni grah i sol u nizozemsku pećnicu i dodajte vode da pokrije. Pustite da prokuha. Kuhajte bez poklopca dok ne omekša, povremeno miješajući, 5-8 minuta. Ocijedite i izvadite iz posude. Zatim u dutch ovenu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte pistacije i kuhajte i miješajte dok pistacije ne počnu smeđiti, 1-2 minute. Umiješajte evaporirano mlijeko te dovedite do vrenja. Kuhajte dok se umak malo ne zgusne, 2-4 minute. Dodajte mahune, zagrijavajte, miješajući da se obloži umakom. Ovaj recept je već gotov te ga začinite solju i paprom po ukusu. Dobar tek!