Domaći sladoled od čokolade ima bogat okus čokolade i jednako je dobar kao bilo koji sladoled iz slastičarnice.
Sastojci za domaći sladoled od čokolade:
- 2 šalice gustog vrhnja
- 2 žlice kakaa u prahu
- 10 dkg nasjeckane čokolade
- 1,5 šalica punomasnog mlijeka
- 4 žlice šećera
- prstohvat soli
- 3 veća žumanjka umućena
- pola žličice čistog ekstrakta vanilije
Priprema domaćeg sladoleda od čokolade:
Umutite šalicu vrhnja i kakao prah. Pustite da prokuha. Smanjite vatru i kuhajte/pirjajte 30 sekundi neprestano miješajući. Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu te miješajte dok ne postane glatko. Dodajte preostalu 1 šalicu vrhnja i umutite da se sjedini.
Prebacite smjesu u veliku zdjelu i preko nje stavite fino mrežasto cjedilo. Stavite na stranu. U maloj zdjeli pjenasto izmiješajte žumanjke. U lonac stavite kuhati mlijeko, šećer i sol.
Nakon što se mliječna smjesa malo zagrije, dodajte pola šalice toplog mlijeka u umućene žumanjke i umutite da se sjedine. Dodajte smjesu mlijeka/jaja natrag u lonac, miješajući tijekom dodavanja. Nastavite kuhati kremu na srednjoj vatri i neprestano miješajte smjesu lopaticom dok se ne zgusne.
Zgusnutu kremu kroz metalno cjedilo ulijte u ostale sastojke u zdjeli. Miješajte dok se ne sjedini. Odbacite sve ostatke kreme koji su ostali na cjedilu. Dodajte vaniliju i promiješajte da se sjedini. Stavite poklopac na vrh i ostavite smjesu da se hladi u hladnjaku najmanje 6 sati ili preko noći.
Nakon što se smjesa za sladoled ohladi malo ispod sobne temperature, miksajte je u aparatu za sladoled dok se ne zgusne i zamrzne (30-40 minuta). Prebacite u hermetički zatvorenu posudu i zamrznite domaći sladoled od čokolade najmanje 6 sati. Domaći sladoled od čokolade je gotov.