Uz to što su prikladni za prehranu vegana i vegetarijanaca, domaći njoki bez jaja ne sadrže mliječne proizvode što je idealno za ljude koji ne podnose laktozu.
Potrebni sastojci za domaće njoke bez jaja:
- 0.5 kg kuhanog i oguljenog krumpira
- 1-2.5 šalice brašna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
Domaći njoki bez jaja pripremaju se na sljedeći način:
Ogulite krumpire i narežite ih na male kockice otprilike iste veličine.
Kuhajte dok ne omekšaju.
Zatim ih usitnite bez da zaostaju grudice kumpira.
Dodajte maslinovo ulje i dobro umiješajte u krumpir.
Krumpiru dodajte brašna i soli dok smjesa ne poprimi čvrst oblik.
Dobiveno tijesto staviti na pobrašnjenu površinu te dobro izmijesiti. Ukoliko je potrebno dodati brašna.
Ostaviti tijesto da stoji 5 minuta.
Ukoliko je tijesto ljepljivo dodati još brašna da bi se domaći njoki bez jaja mogli dobro mijesiti.
Tijesto oblikujte u loptu zatim pritisnite da dobijete oblik tijesta za pizzu. Narežite na 8 komada.
Domaći njoki bez jaja oblikuju se rukom u traku i potrebno ih je narezati na sitne dijelove.
Zagrijte vodu i dodajte sol, te dodajte njoke. Kuhajte 2-4 minute odnosno dok domaći njoki bez jaja ne isplivaju na površinu.