Kako napraviti domaći kuhani sir?
Za pripremu domaćeg kuhanog sira potrebno vam je malo više vremena, nešto više od tri sata, ali se sav trud na kraju isplati.
Domaći kuhani sir - sastojci:
4 litre mlijeka
1,5 alkoholonog octa
sol
Domaći kuhani sir - priprema:
Stavite mlijeko kuhati na jaku vatru, malo ga posolite i kuhate do vrenja. Neposredno prije nego što mlijeko zavrije maknite ga s vatre i ohladite na 45 stupnjeva.
Na mlijeku će se stvoriti korica koju oberete i u mlijeko dodate alkoholni ocat. Ostavite mlijeko da dalje stoji uz povremeno miješanje.
Kada se sir počne odvajat tekućina postaje zelene boje. Zatim kroz gazu procijedite sir i ostavite sir u gazi te ga ispereete hladnom vodom. Dobro ocijedite sir, te premjestite gazu iznad čvrstog cjedila i rasporedite ga po cjedilu. Ostavite sir neka se cijedi dok ne nastane čvrsti sir. Kada se ocijedi tada ga maknite iz cjedila i domaći kuhani sir je gotovo i spreman za posluživanje.