Za pripremu domaćeg kuhanog sira potrebno vam je malo više vremena, nešto više od tri sata, ali se sav trud na kraju isplati.
Domaći kuhani sir - sastojci:
- 4 litre mlijeka
- 1,5 alkoholonog octa
- sol
Domaći kuhani sir - priprema:
Stavite mlijeko kuhati na jaku vatru, malo ga posolite i kuhate do vrenja. Neposredno prije nego što mlijeko zavrije maknite ga s vatre i ohladite na 45 stupnjeva.
Na mlijeku će se stvoriti korica koju oberete i u mlijeko dodate alkoholni ocat. Ostavite mlijeko da dalje stoji uz povremeno miješanje.
Kada se sir počne odvajat tekućina postaje zelene boje. Zatim kroz gazu procijedite sir i ostavite sir u gazi te ga ispereete hladnom vodom. Dobro ocijedite sir, te premjestite gazu iznad čvrstog cjedila i rasporedite ga po cjedilu. Ostavite sir neka se cijedi dok ne nastane čvrsti sir. Kada se ocijedi tada ga maknite iz cjedila i domaći kuhani sir je gotovo i spreman za posluživanje.