Domaći kravlji sir priprema se korištenjem bakterija mliječne kiseline koje pretvaraju laktozu u mliječnu kiselinu.
Nakon što se kultura bakterija aktivira, kiselost mlijeka se povećava tako dugo dok mlijeko ne koagulira u čvrsti oblik koji se može rezati na kockice. Kockice koaguliranog mlijeka se zatim kuhaju i hlade, te na taj način dobivamo domaći kravlji sir. Za poboljšanje bogatstva okusa može se dodati i kiselo vrhnje.
Kako biste pripremili domaći kravlji sir potrebno je slijediti sljedeće korake:
Za početak zagrijte mlijeko na 30°C, zatim dodajte bakterije mliječne kiseline i ostavite da stoji 2 minute prije nego što počnete miješati.
Dodajte 8-10 kapi tekućeg sirišta.
Mlijeko ostavite da stoji 5-8 sati da se bakterijske kulture aktiviraju i da mlijeko koagulira. Koagulacija je završeno kad se dijelovi koaguliranog mlijeka odvajaju od ruba posude.
Koagulirano mlijeko narežite na kockice, te ih koristeći žlicu usitnite. Nakon što ste usitnili koagulirano mlijeko lagano miješajte 10 minuta. Za vrijeme miješanja sirutka se počinje odvajati.
Zagrijte komadiće koaguliranog mlijeka na temperaturu od 45-46°C na način da povisujete temperaturu za 1°C svakih 5 minuta. Za to će vam biti potrebno 60-90 minuta.
Dobivenu masu premjestite u gazu i cijedite 30 minuta te nježno miješajte da uklonite ostatke sirutke.
Kad ste odvojili sirutku sakupite gazu i čvrsto zavežite i pripremite za finalno cijeđenje. Finalno cijeđenje može trajati od nekoliko sati do 1 dana ovisi kakav domaći kravlji sir preferirate.
Nakon što se sirutka u potpunosti ocijedila potrebno je ohladiti domaći kravlji sir na način da napunite lonac hladnom vodom i uronite sirutku u gazi u vodu, odvojite kockice i zatim opet ocijedite. Ponovite postupak s vodom u koju je dodan led.
Dobiveni domaći kravlji sir možete začini solju, vlascem ili ostalim začinima po želji. Važno je domaći kravlji sir skladištite u frižideru.