Dalmatinska hladna predjela odličan su izbor za prvo jelo koje ćete poslužiti gostima. Koja su dalmatinska hladna predjela?
Predjela se mogu poslužiti hladna ili topla, ako ste se odlučili za hladno dalmatinsko predjelo tada možete pripremiti salatu od hobotnice ili salatu od školjki. Dalmatinska hladna predjela najčešće se kombiniraju s različitim morskim plodovima.
Kako pripremiti salatu od hobotnice? Salata od hobotnice se jednostavno priprema, dovoljna vam je jedna hobotnica koju najprije morate dobro skuhati kako ne bi bila žilava. Nakon što ste očistili hobotnicu, stavite je u lonac s vodom tako da joj je glava okrenuta prema vrhu lonca, a krakovi prema dnu lonca. Vodu u kojoj ćete kuhati hobotnicu nemojte soliti jer će inače hobotnica ostati žilava. Dobro je u lonac u kojem se kuha hobotnica staviti pluteni čep, lovorov list, glavicu luka i dva češnja češnjaka. Neka se hobotnica kuha najmanje sat vremena.
Kada se hobotnica skuha izvadite je iz vode i ostavite da se ohladi. Nakon toga ju narežite na male komadiće. Skuhajte nekoliko krumpira, te narežite na kocke. Pomiješajte zajedno hobotnicu i krumpir, nasjeckajte perišin i začinite s maslinovim uljem i limunom. Dodajte prema potrebi soli.
Salatu od hobotnice poslužite kao hladno dalmatinsko predjelo.