Dagnje na žaru jedan je od popularnijih načina pripreme dagnji. Donosimo kratke upute pomoću kojih ćete pripremiti najbolje dagnje na žaru.
Sastojci za dagnje na žaru:
- 60 dkg svježih dagnji
- pola šalice maslaca
- 1 češanj češnjaka, mljevenog
- 2 žlice suhog bijelog vina
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Kako se pripremaju dagnje na žaru?
Očistite dagnje u školjkama pod hladnom tekućom vodom. Ako postoje, uklonite tekstilna vlakna. Pomiješajte 4 litre hladne vode i 1/3 šalice soli i u to dodajte dagnje. Potopite 15 minuta I ocijedite, zatim isperite. Odbaciti vodu. Ponovite namakanje, cijeđenje i ispiranje dvaput.
Za umak, u malom loncu otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu. Dodajte vino i ostavite da prokuha. Maknite s vatre i umiješajte peršin kako biste pripremili umak za dagnje na žaru.
Otkinite komad teške folije i presavijte na pola kako biste napravili kvadrat. Stavite dagnje u sredinu folije kako biste ispekli dagnje na žaru. Podignite suprotne rubove folije i zatvorite duplim preklopom. Presavijte preostale rubove kako biste u potpunosti zatvorili dagnje, ostavljajući prostor za stvaranje pare.
Stavite paket folije na rešetku za roštilj izravno na srednje jaku vatru i pecite na roštilju 8 do 10 minuta ili dok se školjke ne otvore. Prebacite dagnje sa žara (one koje se ne otvore bacite) i svu tekućinu u zdjelu za posluživanje. Prebacite umak u male zdjelice za umakanje.
Poslužite dagnje na žaru s umakom.