Čuvanje povrća u pijesku jedan je od načina kako možete skladišiti povrće. Povrće koje je dobro čuvati u pijesku je repa, mrkva, đumbir, luk i rotkvice. Postoji nekoliko faktora koje morate uzeti u obzir tijekom čuvanja povrća u pijesku.
Korjenasti usjevi zahtijevaju hladnoću i vlagu kada se skladište u pijesku. Najbolje ih je čuvati na temperaturi od 0 do 4° s 90 do 95 posto relativne vlage. Visoka vlažnost pomaže da se mrkva i drugo povrće ne smežuraju. Koristite kartonske ili drvene kutije postavljene na palete. Ladica u se hladnjaku također lako pretvara u mini podrum za korijenje a možete koristiti i plastične kante za skladištenje.
Prostorija u kojoj čuvate svoje povrće u pijesku mora biti bez grijanja, zatvorena i dobro izolirana. Ako nemate podrum, tijekom hladnijih mjeseci možete koristiti unutarnji kutak negrijane garaže ili spremišta, sve dok temperatura ne padne ispod 0. Nakon što se odlučite za prikladno mjesto za pohranjivanje korjenastog povrća, trebat će vam pijesak za igru za čuvanje tog povrća. Pijesak za igru je fini pijesak koji je opran, osušen i prosijan. Ova vrsta pijeska koristi se u dječjim pješčanicima.
Uklonite lisnate vrhove povrća prije spremanja, ali nemojte čistiti ili prati korjenasto povrće prije skladištenja. Neka odstoje na zraku nekoliko dana prije skladištenja. Odaberite najbolje od usjeva - zrele, ali ne prezrele. Ulijte sloj pijeska, dubok nekoliko cm, u svoju posudu za skladištenje.
Stavite povrće u pijesak, dodajući više pijeska i povrća u slojevima, pazeći da pijesak prekriva povrće koje se skladišti i ostavite prostor između povrća.