Kako bi meso moglo stajati i do nekoliko dana, naši su bake i djedovi koristili jednu odličnu metodu koja je prerasla u specijalitet. Naime, naši su preci osmislili čuvanje pečenog mesa u masti, a razlog je bilo nedostatak hladnjaka. Osim što je ova metoda praktična, čuvanje pečenog mesa u masti s vremenom je postala pravi specijalitet kojim se njeguje tradicija i čuva kultura.
Čuvanje mesa u masti posebice je karakteristično za svinjski but i kare, no zapravo možete koristiti bilo koje meso. Važno je samo da se napravi dobar „pac“ prije pečenja te kvalitetna priprema u kojem će čuvanje mesa u masti očuvati sve njegove vrijednosti.
Meso koje ste odabrali neka stoji u pacu (preporučamo: sol, papar, ružmarin, bosiljka, sitno nasjeckani luk i češnjak, maslinovo ulje) dva dana. Nakon toga meso ispecite i ostavite da se hladi. Odaberite dovoljno duboku posudu za čuvanje pečenog mesa u masti. Mast stavite u posudu u debljem sloju i ostavite da se stegne na hladnom mjestu. Posložite meso bez dodirivanja te izlijte preko njega tekuću mast. Ponovno ostavite da se stegne te dodajte meso. Ovaj postupak ponavljate tako dugo dok imate mesa.
Čuvanje pečenog mesa u masti može trajati i do godinu dana. Važno je samo da ga čuvate na hladnom mjestu i da prije prve konzumacije prođe 3 mjeseca.
Čuvanje pečenog mesa u masti vratit će vas u djetinjstvo.