Pravljenje tijesta unaprijed odličan je način da imate svježe pečene proizvode bez puno posla. Možete ga ostaviti u hladnjaku na kratko ili zamrznuti oko 1 mjesec, dok tijesto za pizzu možete držati zamrznuto nešto dulje (oko 3 mjeseca), jer se ne oslanja toliko na kvasac kada ga izvadite da se peče. Tijesto za kolačiće također možete čuvati u hladnjaku 2 dana ili u zamrzivaču oko 6 mjeseci za svježe pečene kolačiće u trenutku. Evo kako izgleda pravilno čuvanje dizanog tijesta u hladnjaku.
Kako izgleda čuvanje dizanog tijesta u hladnjaku?
Stavite dizano tijesto za kruh u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak na najviše jedan dan. Odaberite posudu koja je dvostruko veća od veličine tijesta. Tijesto se može udvostručiti u jednom danu u hladnjaku, zbog čega se može rasipati iz manjih posuda. Tijesto nakon prvog dizanja spremite u hladnjak. Pustite da ponovno naraste na radnoj plohi kada ga izvadite iz hladnjaka. Čuvanje dizanog tijesta u hladnjaku nemojte produžiti na više od jednog dana.