Crvena blitva ima široke, valovite i naborane brončano zelene listove s crvenim peteljkama. Crvene stabljike protežu se u crvene žile kroz lišće biljke. Crvene stabljike su vlaknaste, često gorke, ali sočne, jer nose najveći dio biljnog sadržaja vode. Jestivi su i listovi i stabljika.
Crvena blitva je poznata kao nutritivno moćno povrće prepuno vitamina, hranjivih tvari i ljekovitih svojstava. Sadrži visoku razinu vitamina C, K, E, beta-karotena, kalcija te minerala mangana i cinka.
Smatra se da je crvena blitva odlična za detoksikaciju.
Najčešći način pripremanja crvene blitve je kuhanje. Kod kuhanja crvene blitve treba voditi računa o tome da se ne prekuha jer će na taj način izgubiti sva svoja blagotvorna svojstva.
Recepti za pripremu crvene blitve su različiti, primjerice, možete pripremiti pečenu crvenu blitvu ili ukiseljenu blitvu.