Recept i priprema /

Crni rižoto ukusan ručak za svaki dan

Image
Foto: Pixabay

Crni rižoto je jelo od plodova mora i riže koje svoju osebujnu crnu boju dobiva od crnila sipe. Evo kako se priprema crni rižoto.

11.8.2022.
12:17
Pixabay
VOYO logo

Crni rižoto najčešće se radi od lignji ili sipa. Priprema crnog rižota od sipa malo duže traje jer je sipe potrebno prije dobro skuhati. Pripremite domaći crni rižoto i prilagodite ga svom ukusu.

Sastojci za crni rižoto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kg lignji ili lignji ili sipe
  • 2-3 glavice luka nasjeckane
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka, mljevena
  • svježi peršin, nasjeckani
  • 60 ml bijelog vina
  • 400 g riže za rižoto
  • 5 g crnila lignje ili sipe
  • 2 šalice temeljca ili tople vode
  • sol, crni papar
  • maslac

Upute za kuhanje crnog rižota:

Očistite lignje i sačuvajte vrećicu s crnilom. Narežite ih na trakice. Na ulju pirjajte luk dok ne postane proziran. Dodajte lignje i kuhajte 15 minuta. Dodajte češnjak, peršin, sol, vino, papar i toliko vode da prekrije lignje i kuhajte dok lignje ne omekšaju za crni rižoto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte rižu, crnilo iz vrećice s crnilom i nastavite kuhati na laganoj do srednjoj vatri. Dodajte vrući temeljac, kutlaču po kutlaču, miješajući dok se ne upije. Prilagodite začine. Maknite crni rižoto s vatre kada je riža kuhana al dente. Umiješajte komadić maslaca. Pokrijte crni rižoto i ostavite stajati 10 minuta prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo