Crni rižoto najčešće se radi od lignji ili sipa. Priprema crnog rižota od sipa malo duže traje jer je sipe potrebno prije dobro skuhati. Pripremite domaći crni rižoto i prilagodite ga svom ukusu.
Sastojci za crni rižoto:
- 1 kg lignji ili lignji ili sipe
- 2-3 glavice luka nasjeckane
- 80 ml maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- svježi peršin, nasjeckani
- 60 ml bijelog vina
- 400 g riže za rižoto
- 5 g crnila lignje ili sipe
- 2 šalice temeljca ili tople vode
- sol, crni papar
- maslac
Upute za kuhanje crnog rižota:
Očistite lignje i sačuvajte vrećicu s crnilom. Narežite ih na trakice. Na ulju pirjajte luk dok ne postane proziran. Dodajte lignje i kuhajte 15 minuta. Dodajte češnjak, peršin, sol, vino, papar i toliko vode da prekrije lignje i kuhajte dok lignje ne omekšaju za crni rižoto.
Dodajte rižu, crnilo iz vrećice s crnilom i nastavite kuhati na laganoj do srednjoj vatri. Dodajte vrući temeljac, kutlaču po kutlaču, miješajući dok se ne upije. Prilagodite začine. Maknite crni rižoto s vatre kada je riža kuhana al dente. Umiješajte komadić maslaca. Pokrijte crni rižoto i ostavite stajati 10 minuta prije posluživanja.