Iako su još stari Azteci uživali u čokoladnim napitcima u 4. stoljeću, ta tradicija ispijanja nastavila se sve do danas. Jedina promjena u odnosu na ta davna vremena jest što su ljudi u čokoladni napitak počeli dodavati alkohol te je na taj način nastao iznimno popularan čokoladni liker kakvog znamo i danas. Ukoliko vam se sprema neko druženje s obitelji ili prijateljima i želite ih zadiviti domaćim likerom, nećete pogriješiti koristeći ovaj recept za čokoladni liker.
Potrebni sastojci za ovaj recept za čokoladni liker:
- 200 g tamne čokolade
- 1 šalica šećera
- 1 šalica vode
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 1 šalica vodke
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Na početku ovog recepta za čokoladni liker, čokoladu narežite na sitne komadiće i stavite je u posudu za topljenje. Za to vrijeme u zasebnoj posudi pomiješajte šećer i vodu te stavite na laganu vatru. Miješajte sve dok se šećer potpuno ne otopi i smjesa postane lagano sirupasta. Zatim, smjesu uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
U posudu s otopljenom čokoladom dodajte slatko vrhnje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nakon toga, u posudu s čokoladnom smjesom dodajte ohlađeni sirup od šećera, votku, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
Smjesu ulijte u staklenku ili bocu s hermetičkim zatvaračem. Čokoladni liker će biti najbolji ako ga ostavite da odstoji barem tjedan dana kako bi se okusi sjedinili i aromatizirali. Vaš liker možete poslužiti kao ohlađen napitak u čaši za liker ili ga koristite kao dodatak kavi, desertima ili koktelima.