Čokoladni desert u čaši bez pečenja je jednostavan i brz za izradu. Priprema se od čokolade i lješnjaka s ganacheom od čokolade, mousseom od mascarponea i napolitankama od lješnjaka.
Sastojci za čokoladni desert u čaši:
- 130 g vrhnja za šlag
- 100 g poluslatke čokolade nasjeckane
Mascarpone mousse od lješnjaka
- 140 g mascarponea
- 70 g šećera u prahu
- 75 g namaza od lješnjaka
- 180 gr hladnog vrhnja za šlag
- 80 g napolitanki od lješnjaka
Priprema čokoladnog deserta u čaši:
Vrhnje za šlag zagrijte dok ne provrije, maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Ostavite minutu pa miješajte pjenjačom ili lopaticom dok ne dobijete sjajni, sjajni, homogeni ganache.
Miksajte mascarpone sir sa šećerom u prahu oko pola minute, dok ne postane kremast. Dodajte namaz od lješnjaka i kratko izmiksajte da se sjedini. Ulijte hladno vrhnje uz miješanje mascarponea električnom miješalicom. Miksajte do mekanih vrhova, dok mousse ne može lako zadržati svoj oblik. Ulijte mousse u vrećicu za piling ili vrećicu s patentnim zatvaračem za lakše slaganje ili upotrijebite žlicu ako nemate vrećicu za piling. Napolitanke nasjeckajte na sitne komadiće i ostavite sa strane.
Pripremite 2-4 čaše ili staklenke. Ove upute su za 2 čaše, ako koristite više, podijelite sastojke prema tome. U čaše ulijte malo ganachea, pa u svaku čašu stavite četvrtinu izmrvljenih napolitanki. Odozgo prelijte s malo ganachea samo da prekrije napolitanke. Sada ubacite sloj moussea od mascarponea, na vrh stavite malo ganachea, zatim dodajte ostatak napolitanki. Prekrijte ganacheom pa mousseom na vrh. Stavite u hladnjak da se stegne najmanje 2 sata. Ukrasite čokoladni desert u čaši prema želji.