Čokoladna torta s vrhnjem za kuhanje odličan je izbor za čokoladni desert koji nije zahtjevan za pripremu, a vrlo je ukusan i kremasti. Kako se radi ukusna čokoladna torta s vrhnjem za kuhanje?
Postoje različiti recepti za pripremu čokoladnih torti, donosimo recept za pripremu kremaste čokoladne torte i to s vrhnjem za kuhanje.
Čokoladna torta s vrhnjem za kuhanje sastojci:
- 1 3/4 šalice glatkog brašna
- 3/4 šalice kakaa u prahu
- prašak za pecivo
- 1 1/2 žličica sode bikarbone
- 2 šalice šećera
- 1 žličica soli
- 2 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice biljnog ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica kipuće vode
Čokoladni ganache:
200 g kvalitetne crne čokolade, nasjeckane
2 dcl slatkog vrhnja
Čokoladna torta s vrhnjem za kuhanje priprema:
Najprije zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Pripremite kalup za torte.
Nakon toga pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte šećer i sol. Sve dobro izmiješajte.
Dodajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju. Sve zajedno miksajte i na kraju dodajte vodu. Kada se sve dobro sjedini ulijte u kalup.
Pecite oko pola sata. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i hladite oko 10 minuta.
Za to vrijeme napravite ganache tako da u posudu stavite vrhnje i čokoladu. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada se čokolada otopi, još kratko kuhajte. Smjesa ne smije zakipiti.
Dobivenu smjesu čokolade i vrhnja pustite neka odstoji 5 minuta. Tek nakon toga je prelijte preko biskvita.
Čokoladna torta s vrhnjem za kuhanje je gotova, neka se dobro ohladi prije posluživanja, najbolje preko noći.