Cheddar umak se brzo kuha i lagano je začinjen gorušicom, solju i paprom pa ima univerzalan okus na kojem se možete nadograđivati. Koristite ovaj klasični cheddar umak na brokuli, cvjetači, zelenim mahunama ili drugom povrću. Savršen je za tjesteninu i čini ukusne makarone sa sirom u kojima će vaša obitelj sigurno uživati.
Sastojci za cheddar umak su:
- 3 žlice maslaca
- 3 žlice brašna
- pola žličice soli
- 1/4 žličice suhe gorušice
- 1/8 žličice mljevenog crnog papra
- 200 ml mlijeka
- 140 grama ribanog cheddar sira
Kada pripremate cheddar umak, najprije otopite maslac u loncu na srednje niskoj temperaturi te maknite s vatre. Umiješajte brašno, sol, gorušicu i papar. Ponovno stavite lonac na vatru i kuhajte uz miješanje 1 minutu. Postupno dodajte mlijeko, miješajući dok se dobro ne sjedini. Cheddar umak nastavite kuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne i postane glatko. Smanjite vatru i kuhajte uz miješanje 5 minuta. Dodajte cheddar sir i kuhajte, miješajući, dok se sir ne otopi, a cheddar umak postane gladak i dobro izmiješan. Poslužite cheddar umak uz tjesteninu ili povrće i uživajte. Dobar tek!