Cimet je začin koji se koristi od davnina kao prirodni lijek ili u različitim pripravcima kao što su mirisna ulja i parfemi stoga nije čudo da se smatra kraljem začina. Potječe iz Azije, a najveće količine tog začina proizvode se u Indoneziji. Četiri vrste cimeta se koristi u komercijalne svrhe, iako u prirodi postoji stotinjak vrsta. U upotrebi su naviše zastupljeni cejlonski cimet i Cassia cimet (obični cimet), u čiju skupinu ubrajamo tri vrste cimeta (cimet Cassia, Saigon i Korintije cimet).
Ne možete se odlučiti koju vrstu cimeta uključiti u prehranu, cejlonski ili obični? Ccejlonski cimet se uvozi s područja Šri Lanke i Madagaskara, dok obični cimet dolazi na tržište uvozom iz Indonezije, Kine i Indije. Cimet se dobiva iz kore stabla cimeta, a razlikuju se prema obliku u kojem se nalaze na tržištu. Cejlonski cimet prodaje se u obliku štapića koji nastaju valjanjem kore drveta cimeta, točnije valjanjem nekoliko slojeva kore iz unutrašnjosti stabla.
Slojevi kore iz unutrašnjosti imaju nježnu teksturu. Obični cimet prodaje se u praškastom obliku jer nastaje mljevenjem tvrdog komada kore cimet stabla. Također lako se raspoznaju miris i boja između cejlonskog cimeta ili običnog jer cejlonski cimet posjeduje cvjetnu aromu i svjetlo smeđu boju, dok obični cimet sadrži blagi miris i crveno-smeđu boju.
Zbog velike količine kumarina, spoja koju nepovoljno utječe na jetru i bubrege, ne preporučuje se svakodnevna upotreba Cassia cimeta. Cejlonski cimet sadrži minimalne količine tog spoja, kumarina, te je siguran za upotrebu. Zbog svojih svojstva koja povoljno utječu na zdravlje, cejlonski cimet se može koristi kako bi olakšao različite tegobe kao što su prehlada, kašalj, smanjuje bolove uzrokovane upalom mišića ili se koristi kao preventiva bolesti srce.
Cijena je jedna od većih razlika koja može utjecati na kupnju i odabir između cejlonskog cimeta ili običnog. Cejlonski cimet na tržištu postiže čak deset puta veću cijenu za razliku od običnog cimeta (Cassia cimet).