Dunja je jesensko voće koje se prvenstveno koristi za pripremu konzervi ili za varivo. Najbolje se iskorištavaju sve hranjive tvari lišća od dunje tako da ga usitnimo, raširimo na veliki lim za kolačiće i sušimo u pećnici na temperaturi od 175 stupnjeva 3-4 sata.
Nakon što se lišće dunje osuši, onda ga vadimo iz pećnice i ostavljamo da se potpuno ohladi prije nego što ga stavi u staklenke da se koristi kao čaj od dunje tijekom cijele godine.
Za pripremu čaja jednu žličicu sušenog i usitnjenog lišća od dunje stavite u staklenu šalicu. Ulijte kipuću vruću vodu da staklo napuni do pola. Pokrijte staklo velikom kuhinjskom krpom 10-15 minuta.
Prije posluživanja čaja od dunje dodajte još vruće vode. Ovaj ukusan i hranjiv čaj spreman je za posluživanje. Prirodno sladak i pomalo kiselkast, ovaj hranjivi čaj od lista dunje bez kofeina grije dušu u hladnim jesenskim i zimskim noćima.