Gorka dinja poznata kao gorka tikva ili Momordica charantia - tropska je loza koja pripada obitelji tikvica i usko je povezana s tikvicama, bundevama i krastavcima. Kineska sorta je tipično duga, blijedo zelena i prekrivena kvrgama nalik bradavicama. S druge strane, indijska sorta je uža i ima šiljaste krajeve s grubim, nazubljenim šiljcima na kori. Gorka dinja je oštrog okusa i ima brojna ljekovita djelovanja.
Zdravstvene prednosti čaja od gorke dinje:
- Pomaže u regulaciji šećera u krvi. Tikva se tradicionalno smatra prirodnom hranom za reguliranje razine šećera u krvi i kontrolu dijabetesa.
2. Pomaže smanjenju kolesterola u krvi i ima protuupalna svojstva.
3. Čisti jetru - čaj od gorke dinje može pomoći u detoksikaciji jetre i očistiti crijeva. Sprječava probavne smetnje.
4. Jača imunološki sustav. Prisutnost vitamina C u gorčici ili kareli znači da čaj može pomoći u borbi protiv infekcija i time jača imunološki sustav.
5. Poboljšava vid. Čaj od gorke dinje zbog prisutnosti vitamina A zaslužan je za poboljšanje vida.