Kako bi kroasani bili lagani, prozračni i ukusni potreban je dobar recept. Donosimo provjereni recept kako se pripremaju brzi kroasani.
Sastojci potrebi za pripremu kroasana su:
- vrećica suhog kvasca
- 160 ml vode
- 330 g brašna
- 30 g šećera
- prstohvat soli
- 200 g maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 1 jaje
Upute za pripremu kroasana:
U maloj šalici otopite kvasac u vodi i promiješajte da se sjedini. Pustite da odstoji 2 minute.
U veliku zdjelu dodajte brašno, šećer i sol. Ulijte smjesu kvasca i miješajte dok se potpuno ne sjedini. Dodajte 20 grama maslaca u smjesu za tijesto i umiješajte ga u tijesto mijeseći nekoliko sekundi.
Pokrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 1,5 do 2 sata, dok se tijesto ne udvostruči.
Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i nježno pritisnite da istisnete zrak. Tijesto razvaljajte u cjepanicu, a zatim izrežite na 12 jednakih dijelova.
Uzmite jedan komad tijesta i valjkom za tijesto ga razvaljajte u pravokutnik. Nanesite izdašnu količinu maslaca na tijesto i ravnomjerno rasporedite po cijelom dijelu.
Uzmite drugi komad tijesta i razvaljajte ga na istu veličinu te ga složite na prvi dio. Nanesite izdašnu količinu maslaca i ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini. Ponovite kako biste dobili višeslojno tijesto s izmjeničnim slojevima razvaljanog tijesta pravokutnog oblika i maslaca, završavajući slojem tijesta.
Naslagano tijesto omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena ili preko noći da se potpuno ohladi.
Izvadite složeno tijesto i razvaljajte ga u veći pravokutnik.
Napravite 3 ravnomjerna vodoravna reza pomoću rezača za pizzu kako biste oblikovali 4 manja pravokutnika. Svaki od ovih pravokutnika dijagonalno prerežite na pola tako da dobijete 8 trokuta. Uzmite svaki trokut i čvrsto ga smotajte od baze trokuta u oblik polumjeseca. Gurnite vrh ispod i stavite kroasan s vrhom prema dolje na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Ostavite kroasane da se dižu na sobnoj temperaturi 1,5 sat, ili na hladnijem mjestu 2-3 sata. Kada budu spremni, kroasani će se početi napuhnuti i gotovo udvostručiti.
Zagrijte pećnicu na 220°C.
Svaki kroasan premažite jajem. Pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu i nastavite peći još 12 minuta dok ne porumene.
Izvadite kroasane iz pećnice i stavite ih na rešetku da se ohlade najmanje 10 minuta.