Brzi kolači od dizanog tijesta imaju bogat, pun okus čokolade. Glazura od kave, s lijepim preljevom od tamne čokolade, podiže ovaj brzi kolač od dizanog tijesta na višu razinu.
Sastojci za brzi kolač od dizanog tijesta:
- 300 g brašna
- 200 g šećera
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žličice praška za pecivo
- 30 g maslaca, omekšalog
- 30 ml kokosovog ulja
- 1 1/2 žlica vanilije
- 120 ml vode/mlijeka
- 3 jaja
Glazura od maslaca:
- 120 g maslaca - sobne temperature
- 300 g šećera u prahu
- 1/4 šalice gustog vrhnja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- pola žličice soli
Kako se pripremaju brzi kolači od dizanog tijesta?
Zagrijte pećnicu na 170°C i namastite posudu za pečenje od 22 cm. U zdjeli samostojećeg miksera ili velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke. U smjesu od brašna dodajte omekšali maslac i sjedinite.
U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, jaja, otopljeno kokosovo ulje i vaniliju. Polako dodajte mokre sastojke u smjesu maslaca i brašna. Uključite mikser na nisku i pojačajte na srednju brzinu. Miješajte dok ne postane glatko bez grudica.
Pecite oko pola sata. Nakon toga ostavite da se potpuno ohladi prije glazure.
Napravite glazuru za brzi kolač od dizanog tijesta.
U samostalni mikser s nastavkom za pjenjaču dodajte omekšali maslac i tucite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte šećer u prahu i uključite mikser radite na srednjoj brzini. Umutite dok ne bude lijepo i pjenasto. Po potrebi ostružite stranice zdjele. Dodajte vrhnje za šlag, sol, vaniliju i mutiti još 1-2 minute. Premažite na potpuno ohlađen kolač.