Ova ukusna pita idealna je za brzi ručak ili večeru i odlično se slaže s toplim ili hladnim umakom po vašem izboru. Evo kako se priprema brza pita od špinata i sira.
Sastojci:
- 500 g smrznutog odmrznutog špinata
- 3-4 mlada luka nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žlice nasjeckanog kopra
- 30 g nasjeckane svježe mente
- 30 g muškatnog oraščića
- 1 žličica šećera
- 300 g izmrvljene i naribane fete
- 3 jaja
- tijesto za pitu
Priprema brze pite od špinata i sira:
Zagrijte pećnicu na 180°. Zagrijte srednju tavu s jednom žlicom maslinovog ulja. Pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte špinat. Pirjajte špinat s lukom nekoliko minuta. Dodajte začinsko bilje, muškatni oraščić i šećer i pirjajte još 2-3 minute. Ostavite sa strane i ostavite da se ohladi.
Polovicu fete naribajte, a ostatak izmrvite. U maloj zdjeli umutite jaje i dodajte fetu. Smjesu od jaja dodajte špinatu i dodajte drugu žlicu maslinovog ulja. Pomiješajte tako da se svi sastojci sjedine. Premažite tepsiju maslinovim uljem. Stavite list tijesta u tepsiju i premažite maslinovim uljem. Ponovite s još 5 listova. Ravnomjerno rasporedite smjesu špinata.
Prekrijte s još 6 listova premazavši svaki maslinovim uljem. Pecite oko 40 minuta dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita ohladi. Uživajte u brzoj piti od špinata i sira na sobnoj temperaturi ili ako želite tijesto hrskavo, zagrijte ga u pećnici prije posluživanja.