Bouillabaisse je juha francuske kuhinje koja se priprema oko sat vremena, a njezina priprema je vrlo jednostavna.
Kako biste pripremili Bouillabaisse potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 15 dkg bijele ribe
- 8 repova kozica
- glavica luka
- 2 dcl bijelog vina
- 20 dkg komorača
- 10 zrna korijandera
- pola litre ribljeg temeljca
- 15 dkg sjeckane rajčice
- naranča
- 20 dkg jakobovih kapisa
- 8 svježih dagnji
- 2 češnja češnjaka
- prstohvat šafrana
- 2 mrkve
- 2 lovorova lista
- pola litre goveđeg temeljca
- poriluk
- ektra djevičansko maslinovo ulje
- bijeli papar
Bouillabaisse - priprema:
Nasjeckajte luk, komorač, mrkvu i poriluk, ribu filetirajte, a korijander izmrvite.
Na maslinovo ulje stavite pržiti polovicu češnjaka, polovicu sjeckanog luka i dagnje. Kratko pirjate te dodajte polovicu bijelog vina, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 3 minute. Kada se dagnje otvore, tavu maknite s vatre.
U drugu posudu odajte maslinovo ulje, preostali luk i češnjak te komorač i morkvu, posolite i pržite na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dodajte šafran, lovorov list i preostalo vino, promiješajte i kuhajte oko dvije minute.
dodajte korijander, ulijte riblju i goveđu juhu te promiješajte, kuhajte na laganoj vatri. Nakon 10 minuta dodajte poriluk, naribanu koru naranče, sjeckanu rajčicu i pomiješajte. Sve zajedno kuhajte još pet minuta.
Na kraju kozice, ribu i školjke začinite soli i bijelim paprom, dodajte u juhu i kuhajte oko pet minuta. Na taknute stavite ribu, kozice i školjke te prelijete s juhom od povrća. Bouillabaisse juha je gotova i spremna za serviranje.