Blanširanje bilo kojeg povrća, uključujući gljive, način je da zaustavite enzime koji uzrokuju njihovo sazrijevanje kako biste ih mogli zamrznuti i sačuvati za kasnije. Za blanširanje vrganja koristite paru iz kipuće vode i ledenu kupelj kako biste dovršili proces. Koristite gljive na pari umjesto tradicionalnog blanširanja u vodenoj kupelji kako biste sačuvali okus, teksturu i vitaminsku kvalitetu gljiva.
Započnite s čišćenjem vrganja prije blanširanja. Ovo je osobito važno ako koristite vrganje domaćeg uzgoja. Vrganje možete blanširati cijele ili narezane na ploške, pa po želji gljive narežite na ploške prije stavljanja u košaricu za kuhanje na pari.
Napunite veliki lonac s 1/3 vode i pustite da snažno zavrije tijekom prve polovice procesa blanširanja. Nakon što voda proključa, cijele ili narezane vrganje dodajte u košaru na pari i stavite je iznad kipuće vode. Budući da se vrganji blanširaju na pari, pazite da košara ne dodiruje vodu. S poklopcem na loncu, blanširajte na pari 3 minute narezane i 5 minuta cijele vrganje. Tako izgleda prvi dio blanširanja vrganja.
Nakon blanširanja na pari, gljive odmah uronite u vrlo hladnu ili ledenu vodenu kupku. Napunite zdjelu ledenom vodom i stavite košaru s gljivama izravno u ledenu vodu. Ohladite gljive isto onoliko vremena koliko ste ih blanširali na pari. Nakon što ste vrganje blanširali, dobro ih ocijedite prije nego što ih čvrsto zapakirate u vrećice za zamrzavanje. Blanširani vrganji mogu se čuvati do 12 mjeseci.