Priprema vrganja /

Kratki vodič kako na pravilan način blaniširati vrganje

Image
Foto: Pixabay

Blanširanje vrganja je super način za njihovu pravilnu pohranu. Ako želite jesti ukusne vrganje cijele godine, blanširajte ih i zamrznite.

2.9.2022.
13:55
Pixabay
VOYO logo

Blanširanje bilo kojeg povrća, uključujući gljive, način je da zaustavite enzime koji uzrokuju njihovo sazrijevanje kako biste ih mogli zamrznuti i sačuvati za kasnije. Za blanširanje vrganja koristite paru iz kipuće vode i ledenu kupelj kako biste dovršili proces. Koristite gljive na pari umjesto tradicionalnog blanširanja u vodenoj kupelji kako biste sačuvali okus, teksturu i vitaminsku kvalitetu gljiva.

Započnite s čišćenjem vrganja prije blanširanja. Ovo je osobito važno ako koristite vrganje domaćeg uzgoja. Vrganje možete blanširati cijele ili narezane na ploške, pa po želji gljive narežite na ploške prije stavljanja u košaricu za kuhanje na pari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napunite veliki lonac s 1/3 vode i pustite da snažno zavrije tijekom prve polovice procesa blanširanja. Nakon što voda proključa, cijele ili narezane vrganje dodajte u košaru na pari i stavite je iznad kipuće vode. Budući da se vrganji blanširaju na pari, pazite da košara ne dodiruje vodu. S poklopcem na loncu, blanširajte na pari 3 minute narezane i 5 minuta cijele vrganje. Tako izgleda prvi dio blanširanja vrganja.

Nakon blanširanja na pari, gljive odmah uronite u vrlo hladnu ili ledenu vodenu kupku. Napunite zdjelu ledenom vodom i stavite košaru s gljivama izravno u ledenu vodu. Ohladite gljive isto onoliko vremena koliko ste ih blanširali na pari. Nakon što ste vrganje blanširali, dobro ih ocijedite prije nego što ih čvrsto zapakirate u vrećice za zamrzavanje. Blanširani vrganji mogu se čuvati do 12 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo