Ako ne blanširate špinat, boja može postati mutna i može izgubiti hranjive tvari kada ga zamrznete. Nakon što se vaš špinat blanšira, upotrijebite ga u omiljenim receptima ili ga stavite u zamrzivač.
Prvi korak za blanširanje špinata je da isperete lišće u hladnoj vodi iz sudopera 10-20 sekundi. Ako radije uklonite stabljike sa svog špinata, učinite to u ovom trenutku. Zatim napunite veliki lonac do pola vodom i stavite ga na ploču za kuhanje. Ako želite, u vodu možete dodati 1-2 žlice soli. Iako to nije potrebno, pomaže začiniti špinat i pomaže mu zadržati hranjive tvari. Kada voda proključa, pronađite staklenu ili plastičnu zdjelu i napunite je kockicama leda.
Zatim prekrijte kockice leda hladnom vodom iz umivaonika. Postavite zdjelu pored ploče za kuhanje kako biste mogli lako prenijeti svoj špinat kad prokuha. Za blanširanje špinata potrebno je kuhati špinat oko 30-40 sekundi dok ne postane svijetlozelen. Kad vam voda proključa, stavite špinat u vodu. Žlicom s prorezom potopite špinat u kipuću vodu. Špinat je spreman kad dobije svijetlo zelenu boju. Ako se špinat predugo kuha, dobiva tamniju nijansu zelene i gubi hranjive tvari.
Sljedeći korak za blanširanje špinata je da žlicom s prorezima izvadite špinat i odmah potopite špinat u ledenu vodu. Učinite to čim ga izvadite iz kipuće vode za najbolje rezultate. Nakon što se špinat nađe u ledenoj vodi, žlicom pritisnite listove tako da budu potpuno potopljeni. Ledena voda zaustavlja proces kuhanja pa vaš špinat ostaje nježan i zadržava hranjive tvari. Stavite špinat u cjediljku da iscijedi vodu. Nakon otprilike 30-60 sekundi, žlicom izvadite špinat i stavite lišće u cjedilo. Lagano žlicom pritisnite špinat prema dolje kako biste uklonili višak vode. Kako bi završili blanširanje špinata, iscijedite vodu iz špinata rukama.
Ovo je brz i jednostavan način za blanširanje špinata kod kuće.