Blanširanje je odlično za šparoge jer pomaže u očuvanju okusa, teksture i boje. Nakon što blanširate šparoge, možete ih poslužiti odmah, staviti u hladnjak 3-5 dana ili zamrznuti do 1 godine. Uz malo pripreme, možete uživati u svježim, hranjivim šparogama.
Prvi korak za blanširanje šparoga je oprati šparoge u hladnoj vodi kako biste uklonili površinsku prljavštinu. Držite stabljike ispod hladne vode iz sudopera 10-30 sekundi. Zatim odrežite vrhove šparoga. Uklonite bijeli, debeli kraj sa zelene, tanke peteljke. Napravite 1 rez po svim svojim krajevima kako biste ga lako uklonili. Rubovi su manje aromatični i teži za žvakanje pa ih nije poželjno jesti.
Za blanširanje šparoga napunite veliki lonac otprilike do polovice vodom iz sudopera. Zatim stavite lonac na ploču za kuhanje i odaberite visoku temperaturu. Ako želite poboljšati okus, dodajte sol. Iako je dodavanje soli neobavezno, ono pomaže začiniti šparoge i zadržati hranjive tvari.
Nakon što vidite mjehuriće kako se kuhaju iz vašeg lonca, stavite svoje čiste, ošišane šparoge u vodu rukama. Zatim upotrijebite žlicu s prorezima da potpuno potopite šparoge u vodu. Vaše šparoge će se potpuno skuhati za otprilike 3 minute.
Za blanširanje šparoga potrebno ih je potopiti u ledeno vodu. Nakon što stavite šparoge u kipuću vodu, uzmite veliku zdjelu i napunite je ledom. Zatim prekrijte led hladnom vodom iz umivaonika.
Nakon otprilike 3 minute kuhanja zgrabite žlicom sa prorezima izvadite šparoge. Pazite da šparoge budu jarko zelene boje prije nego što ih izvadite iz kipuće vode. Čim šparoge podignete iz vode, bacite ih u zdjelu s ledenom vodom. Šparoge namočite oko 1-3 minute dok se potpuno ne ohlade. Prekuhate li šparoge, one će se namočiti i poprimiti tamnozelenu nijansu. Hladna voda zaustavlja proces kuhanja i omekšava vaše šparoge.
Kako bi završili blanširanje šparoga, stavite ih na čisti ručnik nakon otprilike 3 minute. Ovo je jednostavan i brz način za blanširanje šparoga.