Kad se pravilno izvrši, blanširanje brokule očuvat će zelenu boju i hrskavu teksturu povrća. Za početak, operite i izrežite brokulu na željenu veličinu. Pokušajte sve svoje brokule napraviti iste veličine kako biste bili sigurni da će se svi skuhati istom brzinom. Sljedeći korak za blanširanje brokule je da napunite veliki teški lonac vodom, neka 2/3 lonca budu napunjene. Pokrijte lonac i stavite ga na štednjak na jaku vatru. Kad voda počne ključati, dodajte 1 žlicu soli u vodu. Dodavanjem soli u kipuću vodu voda se ne dodaje samo nekim začinima, već se povećava i vrelište vode. Dok čekate da vam lonac vode proključa, napunite veliku zdjelu hladnom vodom i nekoliko kockica leda. Ostavite sa strane.
Sljedeći korak za blanširanje brokule je skuhati brokulu. Kad vam lonac s vodom počne ključati, pažljivo stavite narezanu brokulu u kipuću vodu. Odbrojavanje vremena blanširanja počnite kad voda proključa. Brokulu kuhajte oko 3 minuta. Prilagodite vrijeme kuhanja za cvjetove različite veličine. Kad uklonite brokulu iz vode, brokula bi trebala biti svijetlo zelena i blago omekšana.
Ohladite brokulu. Brokulu ili izvadite žlicom sa prorezom. Brokulu odmah stavite u ledenu kupelj kako biste zaustavili proces kuhanja. Ohlađene cvjetove izvadite iz hladne vode nakon 30 sekundi i procijedite ih cjedilom. Kao i kod drugog povrća, blanširanje brokule može biti primarna metoda kuhanja ili može biti prvi korak prije pirjanja ili prženja.
Blanširanje brokule je izvrstan način za prethodno kuhanje povrća koje ćete dodati prženju i prženju.