pravi začin adventu /

Blagdani mirišu na fritule - nasmijane anđeoske obraščiće!

Image

Slatke i vruće loptice od tijesta posute šećerom u prahu u posljednje vrijeme su hit na adventskim sajmovima, a od davnina su neizostavna slastica u blagdansko vrijeme u mjestima uz more. Na Badnjak se jedu posne

15.12.2015.
15:30
VOYO logo

Sastojci

  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 50 dekagrama glatkog brašna
  • 2-3 decilitra mlake vode
  • žlica šećera 
  • prstohvat soli
  • naribana korica limuna
  • vanilin šećer ili šećer u prahu za posipanje
  • grožđice (količina po želji)
  • decilitar ruma
  • decilitar mlakog mlijeka 
  • ulje za prženje 
  • rakija (pola decilitra, a može i više)

Postupak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvasac istresite u šalicu za čaj, dodajte mu mlako mlijeko i prstohvat šećera, promiješajte, pokrijte krpom ili tanjurićem i ostavite na toplom mjestu da se diže desetak minuta. Grožđice namočite u rumu (što dulje stoje to bolje).

U zdjelu u kojoj ćete raditi tijesto prosijte brašno, dodajte dobar prstohvat soli i žlicu šećera pa promiješajte te u sredini napravite udubinu u koju ćete uliti kvasac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promiješajte razrađeni kvasac i brašno, dodajte rakiju (ona će osigurati da se fritule ne napiju ulja) i grožđice pa tucite kuhačom, postupno ulijevajući vodu, dok se u tijestu ne počnu stvarati mjehurići (po konzistenciji će biti slično onom za palačinke samo puno gušće).

Kad dobijete takvo tijesto pokrijte ga krpom i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen, a vi se odmorite (od miješanja tijesta za fritule "otpadaju ruke" onima koji nisu baš u kondiciji, a i oni koji jesu odrade trening). 

Možete koristiti i mikser, ali bit će vam puno slađe jesti fritule kada znate da ste dobar dio kalorija potrošili radeći ih.

Kada se tijesto diglo, zagrijte ulje (kao da pečete krumpiriće), smanjite vatru pa u u vrelo ulje pomoću dvije žličice ubacujte kuglice tijesta. Prije nego zagrabite smjesu, žličice umačite u vodu kako vam se tijesto ne bi lijepilo za njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrlo kratkom roku neugledne kuglice tijesta pretvorit će se u lijepe, rumene fritulice. One su tada gotove pa ih rupičastom žlicom vadite na tanjur ili u zdjelu na koju ste prethodno stavili papir da upije višak ulja. 

I šećer za kraj - vanilin šećerom, običnim bijelim šećerom ili šećerom u prahu pospite fritulice, protresite i stavite na stol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedu se odmah, a ako "prežive" (što uglavnom nije slučaj) mogu se jesti i sutradan, samo ih poklopite da se ne suše.

Fritule se u Dalmaciji, Primorju i Istri tradicionalno jedu na Badnjak. Iako skromne i na prvi pogled neugledne, ove malene ljepotice, kada ih pospete šećerom u prahu, izgledaju kao nasmijani anđeoski obraščići. Na Badnjak se s ljudima i anđeli vesele Isusovu rođenju pa se možda i kroz te loptice od tijesta nazire nebo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo