Tjestenina s bijelim umakom jedan je od najlakših recepata za tjesteninu koje možete napraviti. Ujedno je i jedan od najpopularnijih recepata za tjesteninu. Možete napraviti klasičnu tjesteninu s bijelim umakom ili je učiniti šarenijom i hranjivijom dodavanjem malo povrća.
Sastojci za bijeli umak za tjesteninu:
- 2 žlice maslaca
- žlica integralnog pšeničnog brašna
- 250 ml ohlađenog mlijeka
- ¼ žličice papra u prahu
- prstohvat muškatnog oraščića
- soli po potrebi
Kako se priprema bijeli umak za tjesteninu?
Zagrijte lonac. Smanjite vatru i dodajte 2 žlice maslaca. Kada se maslac rastopi i počne mjehuriti, dodajte 1 žlicu integralnog pšeničnog brašna ili 2 žlice višenamjenskog brašna. Žičanom pjenjačom brzo promiješajte brašno čim ga dodate. Nastavite miješati kako se ne bi stvorile grudice. Pirjajte brašno dok ne dobijete finu kuhanu aromu od brašna i blijedo zlatnu boju. Nemojte zapržiti brašno.
Držite plamen na najnižem nivou, a zatim u laganom mlazu ulijte 1 šalicu ohlađenog mlijeka. Jednom rukom ulijte mlijeko, a drugom promiješajte smjesu umaka. Mlijeko mora biti ohlađeno, kako se ne bi stvorile grudice. Često miješajte dok se mlijeko zagrijava.
Na laganoj vatri kuhajte umak dok se ne zgusne. Kad se umak dobro zgusnuo i obložio stražnju stranu žlice, ugasite vatru. Maknite lonac s vatre i dodajte začine. Za umak od sira možete dodati 2 žlice naribanog cheddar sira. Dobro izmiješajte i ostavite sa strane. Bijeli umak za tjesteninu prelijte preko tjestenine i uživajte u bogatom kremastom okusu.