Među stotinama sorti krumpira, mnoge spadaju u crvene ili bijele kategorije. Iako su slične na nekoliko načina, obje se vrste krumpira neznatno razlikuju u ključnim područjima, uključujući izgled, teksturu, okus i najbolju uporabu.
Dok i crveno i bijelo imaju blage, suptilno slatke okuse, njihove različite teksture čine ih idealnim za posebne namjene. Čvrsta tekstura kuhanog crvenog krumpira čini ga ukusnim dodatkom salatama, juhama i prilozima dok bijeli krumpir može izdržati oštrinu prženja i pečenja na roštilju i proizvesti bogatiji, kremastiji pire krumpir.
Crveni krumpir obično je okrugao, male do srednje veličine i prekriven glatkom, tankom crvenom kožom. Bijeli krumpir varira od malih do velikih veličina, s oblicima od okruglih do duguljastih i bijelih ili preplanulih eksterijera.
Crvene boje imaju voštanu, ali kremastu teksturu. Bijeli su na škrobnoj strani, s malo gustom, ali ipak kremastom teksturom.
Crveni krumpir posebno dobro djeluje pri pečenju jer ima manje škroba i više vlage nego neke druge sorte krumpira, dajući vam hrskavu, zlatnu vanjštinu i mekane, kremaste interijere koji čine najbolji pečeni krumpir.
Obje vrste sadrže ugljikohidrate, vlakna i proteine i nemaju masti.