Osnovna prodjela ribe po sadržaju i količini masti je na plavu i bijelu ribu. Postoje različite vrste bijele ribe su orada, brancin, kovač, zubatac, list i oslić.
Bijela riba izuzetno je cijenjena, nježne je strukture i najčešće se priprema na žaru ili lešo.
Sastojci za pripremu bijele ribe orade:
- 2 očišćene orade
- 6 režnjeva češnjaka
- nekoliko grančica ružmarina
- prstohvat soli
- 2 žlice bijelog ulja
- maslinovo ulje
Priprema bijele ribe orade:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa. Najprije pripremite češnjak, uzmite češnjak u kori i stavite ha u foliju te pecite u pećnici oko 10 minuta. Malo ga pokapajte s maslinovim uljem i soli.
Nakon toga svaki komad ribe stavite na komad aluminijske folije. Stavite na svaki komad po 3 režnja češnjaka i pospijte s ružmarinom, Nakon toga posolite ribu i prelijte s vinom. Na kraju prelijte maslinovim uljem i zatvorite foliju. Stavite ribu u pećnicu i pecite 10-ak minuta. Nakon toga izvadite ribu i maknite foliju.
Bijela riba orada je gotova i spremna za posluživanje. Najčešćei način posluživanja bijele ribe orade je uz nasjeckane listiće svježeg peršina i limunovim sokom.