Ovaj jednostavan recept pokazuje nam kako se sprema bakalar na bijelo i priprema traje nešto više od 20 minuta. Nježni bakalar savršene teksture, ubačen u podebljane mediteranske začine i pečen s ukusnim umakom od češnjaka i limuna prava je mediteranska poslastica.
Sastojci potrebni da pripremite bakalar na bijelo su 1,5 kg fileta bakalara, svježi peršinov list, svježi sok od limuna, ekstra djevičansko maslinovo ulje, otopljen maslac, češnjak, brašno, mljeveni korijander, slatka paprika, mljeveni kim, sol i papar.
No, kada smo skupili sve sastojke kako se sprema bakalar na bijelo? Prije svega zagrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i otopljeni maslac u plitkoj zdjeli (još nemojte dodavati češnjak). Stavite na stranu. U drugoj plitkoj zdjeli pomiješajte višenamjensko brašno, začine, sol i papar. Postavite uz umak od limuna. Ribu osušite. Umočite ribu u umak od limuna pa je umočite u smjesu s brašnom. Otresite višak brašna.
Umak od limuna sačuvajte za kasnije. Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ribu i pecite sa svake strane kako bi joj dali boju, ali nemojte potpuno skuhati (oko 2 minute sa svake strane). Uklonite tavu s vatre. U preostali umak od limuna dodajte mljeveni češnjak i promiješajte. Prelijte po cijelom ribljem filetu. Pecite u zagrijanoj pećnici dok se riba lako ne ljušti vilicom, oko 10 minuta. Maknite iz pećnice i pospite nasjeckanim peršinom. Poslužite odmah.
Ovaj recept donosi jednostavan i brz način kako se sprema bakalar na bijelo za nešto više od 20 minuta.