Sastojci
- kilogram naranči
- šećer
- voda
Postupak
Naranče dobro oprati i posušiti (bilo bi poželjno da su neprskane) pa izrezati na trakice. Ako imate vremena, korice namačite nekoliko dana u hladnoj vodi (naravno, svaki dan mijenjajte vodu) kako biste iz njih izvukli gorčinu. Ako ste nestrpljivi, možete poći prečacem pa umjesto višednevnog namakanja, korice prokuhati u tri vode (stavite ih u hladnu vodu i pustite da zakuha pa istu stvar ponovite još dva puta).
Korica sada više ne bi trebala biti gorka i spremna je za idući korak. Procijedite je, izvažite i stavite u lonac. Dodajte šećera onoliko koliko teži procijeđena korica naranče te dolijte vode toliko da prekrije koricu.
Kuhajte na laganoj vatri dok se voda ne zgusne i ne napravi se sirup. Miješajte da vam ne zagori.
Kada voda ishlapi i trakice narančine korice postanu suhe, prebacite ih na papir za pečenje, razdvojite jednu od druge i pustite da se ohlade pa ih uvaljajte u kristalni šećer i ostavite sušiti dan-dva.
Ovako pripremljena korica naranče ili limuna idealni je božićni dar.
Možete je pakirati u malene staklenke i ukrasiti tilom, vrpcom ili grančicom jelke - pustite mašti na volju, zaigrajte se i budite kreativni.
Ono što ćete napraviti bit će dar čija se vrijednost ne može mjeriti novcem, a baš takvom je mjesto pod božićnim drvcem.