KAKO JE VI PRIPREMATE? /

Zašto se francuska salata tako zove i koji je najbolji recept?

Image
Foto: Pixabay

Na blagdanskom stolu obavezno će se naći purica s mlincima, sarma s pire krumpirom, pečena janjetina ili svinjetina, te dakako - francuska salata!

30.3.2024.
12:48
Pixabay
VOYO logo

Ako se jedno jelo mora obavezno naći na našim blagdanskim stolovima, onda je to definitivno francuska salata. No, ono što malo ljudi zna jest činjenica da omiljena francuska salata uopće ne dolazi iz Francuske, a sami je Francuzi nazivaju, pazite sad, ruskom salatom!

Ne priznaju je ni Rusi!

Ono što mi zovemo "francuskom salatom", a Francuzi "ruskom salatom", sami Rusi zovu "salade Olivier". Ruska verzija hrvatske francuske salate dobila je ime po kuharu koji ju je osmislio 1860-ih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada da vam raspetljamo ovaj hrvatsko-francusko-ruski čvor.

Image
Kulinarstvo /

Francuska salata sa kukuruzom kao savršeni prilog

Image
Kulinarstvo /

Francuska salata sa kukuruzom kao savršeni prilog

Ruski kuhar Lucien Olivier bio je glavni kuhar u tada renomiranom restoranu “Hermitage” u Moskvi. Ubrzo nakon što je osmislio svima omiljeno jelo, salata je postala najprepoznatljivije predjelo tog restorana, a njen je recept bio strogo čuvano blago pa se ni dan-danas ne zna kako se točno pripremalo to popularno predjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, znalo se da su sastojci takve salate teleći jezik, kavijar, zelena salata, komadići jastoga, kapari, mali krastavci, tvrdokuhana jaja i sojina zrna.

Nije baš ono što danas jedemo, priznat ćete.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, jedan od Olivierovih pomoćnih kuhara pokušao se dočepati recepta. Dok je Olivier pripremao preljev za salatu, pozvali su ga u vezi nekog hitnog slučaja što je Ivan Ivanov, njegov pomoćni kuhar, iskoristio situaciju i ukrao Olivieru recept. Nakon toga je pošao raditi u konkurentskom restoranu "Moskva" gdje je posluživao sličnu salatu. Nedugo zatim prodao je recept nekim izdavačkim kućama i salata se tako počela širiti.

Image

Blagdanski stol diljem svijeta

Ono što se promijenilo jesu sezonski sastojci koji su zamijenjeni pristupačnijim namirnicama za sve, a sve je to rezultiralo činjenicom da je tako nastala "francuska" salata kakvu danas poznajemo. Kako su se svi sastojci mogli nabaviti i usred zime, postala je nezaobilazno jelo na proslavama Nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas se francuska salata tradicionalno priprema i za Uskrs te je postala jedno od nezaobilaznih jela za blagdanski doručak. Postoje brojne verzije salate, a mnogi tvrde kako baš oni imaju recept za najbolju francusku salatu. Najčešće ljudi raspravljaju treba li je praviti s vrhnjem ili majonezom te treba li se u nju staviti jabuka.

Kako vi pravite francusku salatu? Pošaljite nam svoj recept putem Facebook stranice Net.hr-a!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo