FENG SHUI: / Odaberite pravu boju za prostoriju i u dom unesite mir, blagostanje i strast

U feng shuiju se velika pažnja poklanja pravilnom odabiru boja. One mogu 'liječiti', ali i ugroziti zdravlje ili međusobne odnose ukućana ako su pogrešno odabrane

16.10.2016.
17:09
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Boje nisu samo ukras već i moćno sredstvo koje vaš dom može pretvoriti u oazu harmonije i prosperiteta. No, prije svega, treba znati da za svaku prostoriju postoje određene boje. Naime, feng shui stručnjaci biraju ih po principu koji se temelji na kombiniranju pet osnovnih elemenata – vatra, metal, zemlja, drvo i voda.

Hodnik

S obzirom da u tom prostoru najčešće nedostaje svjetlosti, preporučuju se sve nijanse žute, bijela ili bež boja.

Dnevni boravak

U dnevnom boravku možete koristiti intenzivnije boje, kao što su narandžasta i crvena. Ukoliko se odlučite za crvenu, pazite da ne pretjerate jer u tom slučaju može djelovati uznemirujuće na ukućane. Možete je ublažiti pastelnim detaljima.

Kuhinja

S kuhinjom morate biti pažljivi jer je njezin centralni dio štednjak (vatra), stoga treba izbjegavati crvenu boju. Snažna energija vatre može se umiriti žutom bojom, koja je optimistična, usmjerava na stvaralaštvo i intelektualni rad, pa je pogodna i za blagovaonicu.

Kupaonica

Preporučuje se umirujuća zelena ili opuštajuća plava boja.

Spavaća soba

I za spavaću sobu pogodne su zelena i plava boja. Ova prostorija služi za odmaranje i prikupljanje energije, pa treba koristiti umirujuće i nježne nijanse. Ukoliko je u pitanju soba u kojoj spavaju bračni partneri, dodjate i neke crvene detalje, kao što su jastučići ili lampe, koji će potaknuti strast. Međutim, ukoliko u spavaćoj sobi dominira crvena, može izazvati ozbiljne sukobe među partnerima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali