Play ponuda

ŠTO KAŽETE NA OVAKVE KUĆICE? / Njemačka ih već testira - otporne su na vanjske uvjete, ali nisu namijenjene bilo kome

Image

Inicijativa nije alternativa za hostele i sigurne kuće, nego bi trebala poslužiti kao posljednja opcija za one koji se uistinu nemaju kamo skloniti

26.1.2021.
11:12
Play ponuda

U Njemačkoj su vlasti početkom siječnja počele testirati kućice futurističkog izgleda namijenjene beskućnicima. Po podacima iz 2016. u toj zemlji ih živi oko 860.000, što ukazuje na velik problem, prenosi Independent.

Vjetrootporne i vodootporne kapsule za spavanje postavljene su 8. siječnja u parkovima njemačkoga grada Ulma, od Muenchena udaljenog 120 km, objavila je tvrtka Ulmer Nest. Kućice su napravljene od drveta i čelika te omogućuju dovoljno prostora za dvije osobe. Učinkovito štite od hladnoće, vjetra i vlage, no istodobno jamče cirkulaciju svježeg zraka.

Kapsule sa solarnim panelima

Da bi se zajamčila privatnost korisnika u kućicama nema kamera. Postavljeni su senzori pokreta koji obavještavaju socijalne radnike da su se vrata otvorila tako da se beskućnici ne uznemiravaju zbog čišćenja ako upravo koriste kućicu.

Image
POČELO JE: /

Pojavili su se restorani koji nude popuste onima koji su cijepljeni protiv korone; Počela žestoka svađa na mrežama

Image
POČELO JE: /

Pojavili su se restorani koji nude popuste onima koji su cijepljeni protiv korone; Počela žestoka svađa na mrežama

Ove kapsule futurističkog izgleda opremljene su i solarnim panelima te su povezane s radio mrežom, što korisnicima omogućuje da komuniciraju s timom zaduženim za održavanje, a da pritom ne ovise o mobilnim mrežama.

Nije alternativa za hostele

Tvorci Ulmer Nesta kazali su da su kabine namijenjene osobama koje ne mogu koristiti uobičajena skloništa za beskućnike, bilo zbog psiholoških čimbenika ili zato što, primjerice, imaju kućnog ljubimca.

Pojasnili su kako se nadaju da će na ovaj način pomoći beskućnicima i posebno ih zaštititi tijekom hladnih zimskih noći, no ističu da inicijativa nije alternativa za hostele i sigurne kuće, nego bi trebala poslužiti kao posljednja opcija za one koji se uistinu nemaju kamo skloniti.

Play ponuda
Play ponuda