Play ponuda

'Želimo urediti potkrovlje kuće u stan, a nikako da optimiziramo prostor'

shimmer fallback

Već se neko vrijeme mučimo kako urediti potkrovlje obiteljske kuće u stan, a da imamo spavaću sobu, 2 dječje, dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu, WC i po mogućnosti ostavu.

25.9.2013.
12:15
Play ponuda

Potkrovlje je visoko i nema krovne prozore. Instalacije (voda, kanalizacija) su dovedene iz prizemlja na sjevernoj strani kuće (gdje je i stubište). Sam ulaz u potkrovlje može biti i na južnom umjesto na istočnom zidu stubišta. Najveći problem je južni zid koji nema prozora, jer je kuća naslonjena na susjednu. Po kvadraturi je prostor dovoljan za sve, ali zbog navedenih ograničenja nikako da optimiziramo cijeli prostor.

Prostor predviđen za stan je zaista prostran i naoko pruža mnogo varijantnih rješenja. Međutim, budući da su instalacije dovedene na sjeverni zid kuće, prostor za stubište zauzima dosta kvadrata, a i Vaše želje za prostorijama nisu male, treba razmisliti kako najbolje organizirati budući prostor.

Spomenute instalacije kanalizacije dobro bi bilo zadržati na poziciji na kojoj su dovedene. Imajući to u vidu, ulazni prostor uz dva dovoljno velika ugradbena ormara sadržava i kupaonicu smještenu nasuprotno, uz sjeverni zid. Ista zona nastavlja na komunikacijski prostor iz kojeg se ulazi u dvije nasuprotno smještene sobe te u nastavku u dnevnu zonu.

Centralno unutar spomenute komunikacije svoju poziciju našla je prostorija/spremište koja će Vam omogućiti osim dobre organizacije sezonskih stvari ili pozicioniranja većih kućanskih aparata, i rasterećivanje kompletne zone stana od viška obuće ili odjeće. Momentalno ćete dobiti čisti i otvoreni prostor, a stražnji zid spremišta postaje zid za TV ili police unutar dnevnog boravka. Iako smještena usred stana, ostava ne zatvara prostor već omogućuje čistu, kružnu i neprekinutu komunikaciju kroz sve prostorije stana.

Kako treba još namiriti potrebu za Vašom spavaonicom, predlažem Vam rješenje gdje je ista smještena u dnevnoj zoni stana, uz istočni zid. Lokacija kreveta južno od samih vrata omogućava da su ista otvorena kroz dan te prozor sobe sudjeluje u insolaciji kompletne dnevne zone. Vrata možete izvesti kao klizna, čime ćete anulirati sobu kao krutu i zatvorenu cjelinu.

Ostatak dnevne zone postaje sjedeći dio centralno smješten, s kuhinjom lociranom uz zapadni zid. Zatvaranje kuhinje Vam nikako ne predlažem koliko zbog prozračivanja, toliko i zbog gubitka otvora samim zatvaranjem.

Moguća varijanta je da umjesto dvije dječje sobe imate jednu, veću, s krevetima na kat, a da na poziciju Vaše spavaonice smjestite kuhinju. Ista bi funkcionirala kao i Vaša predložena spavaonica - putem kliznih vrata, a na poziciji predložene kuhinje svoje mjesto bi mogao naći veći blagovaonski stol.

Predložena galerija daje uvid u prozračan i jednostavan, a istovremeno topao stan, pa sam sigurna da će možda koja ideja o uređnju proizići i kroz uvid u spomenuto, a ako i ne, uvijek postoji slično rješenje koje je možda baš rješenje za Vas -a nešto od predloženog će Vas asocirati na njega.

Savjetuje: Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Play ponuda
Play ponuda