Kada je mikrovalna pećnica izumljena, bila je prava revolucija u kuhinji. Ipak, tijekom vremena, mnogi kuhari su je svrstali samo u kategoriju za podgrijavanje, iako ima potencijal za mnogo više.
Jedan od razloga zašto ljudi ne koriste mikrovalnu pećnicu u potpunosti je taj što nisu potpuno upoznati sa svim njezinim funkcijama, a na vrhu te liste nalazi se gumb za razinu snage, piše Reader's Digest.
"Prilagodite razinu snage mikrovalne pećnice slično kao što prilagođujete temperaturu na štednjaku ili pećnici", objašnjava Steph Chen, izvršna direktorica i osnivačica tvrtke Anyday. "Kako inače ne pripremate sve na najjačoj temperaturi na štednjaku, isto vrijedi i za mikrovalnu", dodala je.
Što je gumb za razinu snage?
Poput gumbova na štednjaku koji omogućavaju podešavanje topline, gumb za razinu snage podešava temperaturu pri kojoj se hrana kuha u mikrovalnoj.
"Sve mikrovalne pećnice standardno rade na punoj snazi (razina 10). Međutim, gumb za razinu snage omogućuje vam kuhanje određenih namirnica na lakši način", objašnjava Chen. "Za većinu standardnih mikrovalnih, funkcija razine snage zapravo pauzira mikrovalove na kratke periode kako bi hrana kuhala sporije. Ako pažljivo slušate, možete čuti kako se mikrovalna uključuje i isključuje."
"Tijekom 'isključenog' perioda, preostala toplina generirana u hrani od punog zagrijavanja nastavlja kuhati bez intenzivnog izravnog zagrijavanja. Kada postavite mikrovalnu na razinu snage pet, ili 50 posto snage, valovi se odbijaju unutar mikrovalne samo 50 posto vremena, što omogućuje nježnije kuhanje", kaže Chen.
Kako koristiti gumb za razinu snage?
Umjesto odabira specifične temperature ili raspona topline (nisko, srednje ili visoko), podešavanje razine snage obično uključuje odabir numeričke razine od jedan do deset ili postotka pune snage, poput 50 posto.
Svaka mikrovalna pećnica je malo drugačija, stoga je najbolje provjeriti priručnik kako biste saznali kako prilagoditi razinu snage. Mnogi misle da hrana kuhana u mikrovalnoj uvijek izlazi identično. Međutim, korištenjem gumba za razinu snage to ne mora biti slučaj.
"Glavna prednost kuhanja na niskoj snazi je da se hrana kuha nježnije, što često rezultira boljim teksturama i fleksibilnijim vremenima kuhanja. Tako će jelo teže prokuhati", objašnjava Chen. Ovo je posebno korisno, bilo da pripremate brza jaja, zobenu kašu ili vruću čokoladu.
Korištenje gumba za razinu snage također smanjuje prolijevanje hrane, olakšavajući čišćenje mikrovalne.
"Neke namirnice, poput žitarica i jaja, trebaju nježniju toplinu da postignu željenu teksturu i da se izbjegne prelijevanje ili izgaranje", dodaje Chen.
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto su kesteni u parkovima u nekim slučajevima smrtonosni za pse?