OPASNA SITUACIJA / Kako ukloniti gnijezdo stršljena? Ove metode provjereno pale, ali strogo slijedite upute

Image
Foto: Shutterstock

Stršljeni znaju biti prava napast, bojimo se uništiti ih jer ubod može biti smrtonosan. Evo kako možete ukloniti gnijezdo stršljena

12.6.2024.
15:24
Shutterstock
VOYO logo

Gnijezda stršljena mogu se razlikovati ovisno o vrsti, ali većina je u obliku nogometne lopte i sivo-smeđe boje, a nalaze se na svim mjestima, od drveća u parkovima do tavana. Neki se čak gnijezde ispod zemlje, što vrlo brzo može stvoriti opasnu situaciju. Obratite pažnju na rijetko posjećene građevine jer su to posebno omiljena mjesta da se ugnijezde.

Stršljene možete držati podalje od vašeg doma uz nekoliko jednostavnih kućnih trikova. Bez upotrebe pesticida, ova prirodna sredstva za odvraćanje stršljena zapravo djeluju na oslobađanje vašeg doma od ovih neželjenih štetnika i njihovih gnijezda ili ih sprječavaju da uopće naprave gnijezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ukloniti gnijezdo stršljena?

Uklanjanje gnijezda stršljena može biti izuzetno opasno i vlasnik kuće to ne bi trebao pokušavati osim u ekstremnim slučajevima. Stršljeni su najaktivniji u srpnju. Obično se prvo počnu pojavljivati ​​u proljeće i nastavljaju do kasne jeseni.

Image
PREDIVAN VRT /

Vrt bez korova i štetočina: Vrtlar kralja Charlesa podijelio savjete za savršen vrt

Image
PREDIVAN VRT /

Vrt bez korova i štetočina: Vrtlar kralja Charlesa podijelio savjete za savršen vrt

Pošpricajte sprejom za insekte

Ako ih morate sami pokušati ukloniti, počnite prskanjem otvora za ulazak u gnijezdo sprejom za ose s udaljenosti od najmanje šest metara. Zatim gnijezdo ostavite ga na miru i promatrajte ih sljedećih nekoliko dana kako biste bili sigurni da su svi stršljeni uginuli i po potrebi ponovite prskanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idealnom slučaju, trebali biste to pokušati nakon što padne mrak, koristeći crveno zatamnjenu svjetiljku, ako se uopće koristi svjetlo. Zadnje što želite je da stršljeni shvate da ste izvan njihovog gnijezda i da ga pokušavate uništiti. Tako ljudi završavaju s vrlo teškim ozljedama opasnim po život.

Image
Foto: Shutterstock

Spakirajte gnijezdo u vrećicu

Gnijezda koja rastu na niskim granama drveća ili grmlju mogu se posjeći i pakirati u vrećice. Nosite zaštitnu opremu kako biste ograničili ubode ljutih stršljena, otvorite i stavite plastičnu vrećicu za teške uvjete rada ispod gnijezda. Upotrijebite škare za živicu s dugom ručkom da odrežite granu tako da gnijezdo padne u vreću. Napunite vrećicu insekticidom za stršljene, zatvorite je i bacite je ili odmah spalite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristite šećernu vodu, ocat i sapun

Kante napunjene šećernom vodom, octom i malom količinom blagog sapuna također su učinkovite u hvatanju i utapanju stršljena. Predvidite mjesto gdje će se stršljeni vjerojatno gnijezditi, kao što je ispod jorgovana, i redovito mijenjajte otopinu. Nakon što uočite gnijezdo, stršljeni će se polako utapati te će se gnijezdo samo od sebe prazniti.

Ako je gnijezdo stršljena na teško dostupnom mjestu, najsigurnije rješenje je da jednostavno pozovete istrebljivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Što odbija stršljene?

Gnijezda su obično zaštićena na drveću i zgradama ili kućama, a nezaštićena gnijezda potpuno su prekrivena papirnatom tvari.

Pomiješajte eterična ulja

Stršljene prirodno odbijaju eterična ulja klinčića, geranija i limunske trave. Pomiješajte nekoliko kapi svakog ulja u bocu s raspršivačem i dodajte nekoliko žlica sredstva za pranje posuđa, napunite ostatak boce vodom i protresite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošpricajte ovu otopinu na sva gnijezda stršljena i provjerite ispod krovova trijema i bilo kojih drugih rubova. Pošpricajte ovu mješavinu na sva mjesta na kojima ste vidjeli gnijezda u prošlosti kako biste obeshrabrili stršljene da tamo ponovno grade gnijezda.

Bacite ostatke hrane

Riješite se svih ostataka hrane ili mrvica u svom dvorištu. Stršljeni vole jesti bjelančevine, stoga temeljito očistite svoj roštilj kako biste ove insekte držali podalje. Stršljeni također vole šećer pa potpuno očistite sve limenke koje spremate na otvorenom radi recikliranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kante za smeće sa starim ostacima hrane ili tekućinom privlače stršljene. Ako kante nisu dobro zatvorene, stršljeni mogu pokušati napraviti gnijezdo u blizini ovog izvora hrane. Zatvorite kante za smeće kako biste izbjegli nove posjetitelje, a to također uključuje vaše kante za recikliranje.

Image
Foto: Shutterstock

Objesite plahte za sušenje

Isprobajte ovo relativno jednostavno rješenje i provjerite odbija li stršljene. Objesite plahte za sušenje oko vaše terase ako se stršljeni tamo vole gnijezditi. Neki kažu da djeluje, dok drugi kažu da ne obeshrabruje stršljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poprskajte terasu

Koristite jednostavan sprej na područjima vaše terase gdje ne želite da se pojave stršljeni. Pomiješajte u boci s raspršivačem jednake dijelove vode i bijelog octa uz nekoliko kapi tekućeg sredstva za pranje posuđa. Nemojte miješati do te mjere da smjesa postane sapunasta. Morat ćete neprestano prskati jer smjesa prilično brzo gubi učinkovitost, ali može privremeno ukloniti jednog ili dva stršljena s tog područja.

Image
Foto: Shutterstock

Kako spriječiti povratak stršljena?

Kako se stršljeni ne bi vraćali u vaš dom, učinite svoj dom manje primamljivim. Držite vrata ili prozore zatvorenima. Nemojte držati hranu vani. Držite kante za smeće dobro zatvorene. Uklonite gnijezda kada su stršljeni najmanje aktivni - u zoru. Ispunite rupe u zemlji budući da često prave gnijezda u zemlji, piše The Spruce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ana Brdarić Boljat otkrila što joj je najgore vidjeti u prirodi: 'To rade zločesti ljudi'

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo