Prava mala poslastica – uređenje stana od 19 m2

Poštovana, priča se da je arhitektima prava poslastica i izazov uređivanje malih stanova pa eto... :) Moj je stan doista malen, nema niti 19 m2.

22.2.2012.
11:14
VOYO logo

U gornjem lijevom kutu naznačen je WC, jer je jedino tamo moguć, a instalacije za kuhinju su također na tom gornjem zidu (moguća je kutna kuhinja ili sl.). U donjem bih dijelu htjela imati spavaću sobu s bračnim ležajem (minimum 160 x 200) te udoban kutak za dnevni boravak. Stol za blagovanje (nikako pult!) mogao bi biti u sklopu kuhinje ili se sve tri prostorije mogu povezati u jednu (kuhinja, blagovaonica, boravak). Bilo bi mi zbilja jako drago ukoliko je moguće spavaću sobu odvojiti od ostatka stana (strastvena sam kuharica, ali ne bih voljela da mi mirisi kuhinje vladaju u spavaćoj). Nadam se da bi tome mogao pomoći nešto viši strop. Nažalost, nije dovoljno visok za 'pravu' galeriju, ali možda bi se ipak nešto moglo izvući? Što se tiče ulaza, on mora doći na lijevu stranu, no još za sada nije određeno gdje je. Svi su ostali zidovi nosivi.

Mali stanovi su zaista poslastica, a predmetni prostor od 'jedva' 19 kvadrata vapi za maksimalnom iskoristivošću. Budući da je prostor za kupaonicu jedini, na neki način, određen – a maksimalna visina od 3,80 na južnom dijelu stana pruža mogućnost za izvedbu manje galerije – predloženo rješenje oslanja se na upravo navedene činjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregradni zid koji bi odvojio kupaonicu od kuhinje omogućio bi organizaciju manjeg garderobnog ormara uz ulaz, kao i izvedbu užeg bočnog kuhinjskog zida, koji bi ujedno bio stijena uz koju bi se mogla klizati staklena pomična kuhinjska vrata.

Kako je jedan od uvjeta bio mogućnost zatvaranja kuhinje, i omogućavanje vrsnoj kuharici da sačuva mirisne poslastice unutar ista četiri zida, sama kuhinja organizirana je na način da može tvoriti zatvorenu cjelinu, s dovoljnim brojem radnih ploha, te mogućnošću ugradnje frižidera uz pregradni zid. Pomična vrata se mogu izvesti od stakla (preporučujem radi osvjetljenja ostatka stana), ali isto tako klizne drvene bijele stijene mogu biti dobra zamjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerijski prostor pruža se uz južni zid te savladava visinu od 2 metra kroz 10 stuba. Prostor ispod stubišta čini veći garderobni ormar, a prve dvije stube se mogu izvesti kao ladice.

Na samoj galeriji smješten je isključivo bračni krevet, preporučenih dimenzija, dok knjige, televizor ili slične potrepštine preporučujem organizirati na samom južnom nosivom zidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zona ispod galerije čini ugodnu oazu za dnevni odmor, a jedaći stol je moguće izvesti 'na pante', da se po potrebi produži za eventualno veći broj korisnika. Sklopive stolice (za goste) mogu biti i zgodan detalj na zidu uz uspon prema 'spavaćoj sobi'.

Samo rješenje spavaćeg dijela moguće je i riješiti sklopivim krevetom, ili još jednostavnijim 'krevetom na kat', iako je izvedba galerije daleko sigurnije i nadasve trajnije rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetuje: Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo