UPOZORAVALI SU NAS JOŠ 1972. / 'Dogodit će se globalni kolaps...' Jesu li se katastrofe mogle izbjeći da smo ozbiljnije shvatili stručnjake?

Čini se da čovječanstvo još uvijek nije na putu prema stabilnom svijetu. A moglo bi biti i gore ako pod hitno nešto ne promijenimo

21.7.2021.
15:12
Shutterstock

Novi pogled na utjecajno izvješće iz 1970-ih otkrio je da njegova predviđanja o globalnom kolapsu u ovom stoljeću izgledaju zabrinjavajuće točna, piše IFL Science.

Godine 1972. tim znanstvenika s MIT-a koristio je računalni model za gledanje u budućnost čovječanstva nakon što je dobio nalog od Rimskog kluba, međunarodne skupine vodećih akademika, znanstvenika, poslovnih vođa i političara.

Izvještaj "Ograničenja za rast" koristio je model sistematike i dinamike, poznat kao World3, kako bi pogledao složene interakcije između ljudske populacije, industrijske proizvodnje, zagađenja, proizvodnje hrane i Zemljinih prirodnih resursa.

Kolaps zbog nestašice hrane i narušene ljudske dobrobiti

Otkrilo se da scenarij "stabiliziranog svijeta" - u kojem je izbjegnut globalni kolaps, a životni standard ostaje stabilan - može biti moguć, ali su potrebne dramatične promjene prioriteta i društvenih vrijednosti. Ako se nesputani gospodarski rast nastavi bez obzira na okoliš, mogao bi stvoriti globalno rasulo zbog nestašice hrane i narušene ljudske dobrobiti.

U konačnici, World3 pokazao je da bi scenarij "poslovanja kao i obično" najvjerojatnije doveo do propasti globalnog društva u 21. stoljeću. Kolaps u ovom kontekstu ne znači da će čovječanstvo biti bačeno u izumiranje poput dinosaura. Umjesto toga, misli se na totalnu stagnaciju industrijskog rasta i značajan pad ljudske dobrobiti.

Rad je privukao hrpu kritika i kontroverzija, ali drugi pogled na podatke sugerira da je predviđanje modela, do sada, bilo iznenađujuće na pravom putu.

Još uvijek nismo na putu prema stabilnom svijetu

Kao što je objavljeno u "Journal of Industrial Ecology" u studenome 2020., Gaya Herrington, direktorica računovodstvene tvrtke KPMG, pogledala je kako su se empirijski podaci tijekom proteklih desetljeća poklapali s predviđanjima izvještaja.

Koristeći nove podatke, sagledala je četiri različita moguća scenarija: dva različita scenarija "poslovanja kao i obično", "stabilizirani svijet" i "sveobuhvatnu tehnologiju" u kojoj čovječanstvo može inovativnim putem izvesti tehnološki razvoj iz okolnih ograničenja.

Oba "uobičajena poslovna scenarija" izazvala su globalni kolaps u 21. stoljeću, jedan iscrpljivanjem prirodnih resursa, a drugi zagađenjem, klimatskim promjenama i/ili devastacijom okoliša. Sveobuhvatna tehnologija uspjela je izbjeći potpuni kolaps unutar stoljeća, iako je na kraju pad ljudske dobrobiti bio uzrokovan sve većim troškovima tehnologije.

Stabilizirani svjetski scenarij, u kojem je svijet dramatično promijenio društvene vrijednosti i prioritete, pokazao je da se ljudska populacija stabilizirala do kraja 21. stoljeća i održao životni standard.

Iznad svega, Herringtonov rad potvrđuje da su prognoze stare 50 godina bile iznenađujuće točne i čini se da čovječanstvo još uvijek nije na putu prema stabilnom svijetu. Ako postoji jedan tračak nade, rad sugerira da su stabilizirani svijet i optimistična budućnost još uvijek u našim rukama. Međutim, da bi se to postiglo bit će potrebne radikalne promjene.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen